🥚🐣🥚
Detta gäller förstås enbart ägg sålda i Sverige, som dessutom säljs med sitt skyddande yttersta membran, på äggskalen, kvar.
Ägg som säljs i Sverige kan ha olika smittämnen, som campylobacter och salmonella, kvar på skalet, även om kontrollerna är noga och risken liten. Därför skall man alltid vara noga med att inte förvara råa ägg med skal, i kontakt med andra livsmedel. Och inte heller lägga dem på beredningsytor, eller i bägare, som andra livsmedel senare kommer i kontakt med. Har du haft råa ägg med skal, eller skal från råa ägg, i kontakt med en yta, bör du efteråt rengöra denna yta noga. Du skall också alltid tvätta händerna efter kontakt med äggskal från/på råa ägg (vidrör aldrig munnen med fingrarna, medan du hanterar råa ägg). Campylobact-infektioner är alltid fruktansvärda att råka ut för, och har ett snabbt och explosivt sjukdomsförlopp. Campylobact-infektioner leder oftast till död, orsakad av uttorkning genom diarréer, om inte den smittade får dropp inom ett dygn. Salmonella är mer lurigt, eftersom friska vuxna sällan upplever några symptom, och fungerar som omedvetna spridare av smittan, men när smittan når spädbarn, äldre, och personer med nedsatt immunförsvar, så leder obehandlad salmonella ofta till döden inom något dygn efter smittillfället.
Ägg smakar överlägset bäst samma dag som hönan lade dem. 2-3 dagar efter de lades börjar de smaka märkbart sämre. Alla andra faktorer, som hönsfoder, hur lyckliga hönorna är, eller hönsras, påverkar smakligheten på äggen betydligt mindre. Under den korta period de smakar bäst, är de också som näringsrikast och nyttigast (högst innehåll av antioxidanter och nyttigare fettsyror som omega-3 et c.).
Ändå håller många (alla?) svenska äggdistributörer medvetet på äggen 4-5 dagar innan de levererar dem till kund. Detta är för att slippa klagomål om svårskalade ägg från kunder. Färska kokta ägg är nästan omöjliga att skala snyggt.
Kokta ägg är som lättast att skala, om de kokas omkring tre veckor innan bäst före datumet. Då har det inte heller börjat bildas en luftbubbla inne i ägget, och vitan och gulan får fortfarande en trevlig konsistens vid kokning. Många butikskedjor, och äggrossister, försöker tajma leveransen under påsk, så att en vecka gamla ägg säljs i butiker under denna period.
Ägg som förvarats i kylskåp måste fortsätta förvaras i kylskåp. De har inte längre någon hållbarhet om de förvaras i rumstemperatur.
Ägg som passerat bäst före datum skall förvaras i kylskåp.
Så länge som råa ägg, som förvarats oknäckta i sitt skal, inte luktar illa, så går de att äta. Ägg som passerat bäst före datum smakar jättetråkigt, men de är ofarliga att äta så länge de inte stinker eller smakar illa. Ruttna råa ägg stinker såpass mycket att man blir spyfärdiga. Stanken av ruttna ägg sitter kvar i dagar i köket, så är äggen gamla, knäck dem i en bägare utomhus innan du tar in dem i köket och börjar använda dem.
Ägg som förvaras i kylskåp håller längre innan de blir otjänliga som föda.
Ägg som någon gång förvarats i kylskåp, smakar märkbart sämre. Men det påverkar inte näringsvärden.
På Internet många konstiga råd om ägg, som härstammar från Nordamerika. I USA tvättas det yttersta skyddande membranet på äggskalen alltid bort. Villket minskar hållbarhet och gör att äggen måste förvaras i kylskåp. Att tvätta bort membranet gör också att smittor som salmonella kan tränga in i ägget, vilket förklarar amerikanernas skräck för löskokta ägg, majonäs och bearnaisesås gjort på råa ägg, et c.
Glad Påsk!