2024-08-15

Global X SuperDividend UCITS ETF

Global X SuperDividend UCITS ETF - USD Distributing

https://www.globalxetfs.com/funds/sdiv/

https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/1370665/global-x-superdividend-ucits-etf---usd-distributing

Efter stor tvekan, så har jag köpt en ny ETF. Kursutvecklingen, åtminstone på mindre än 5 år, kommer antagligen bli negativ för denna ETF, men det kompenseras antagligen av stora framtida utdelningar. Om ETFen finns kvar om 20 år, så tror jag på en positiv kursutveckling, men efter 8-12 år, så brukar fondförvaltare redan lagt ner de flesta modenycks-fonder, av denna typ.

Jag hade inte köpt denna ETF till "normalpris" Jag köpte den i samband med den senaste dippen på de flesta aktiebörser. Den största anledning till just denna börsdipp, är att många aktier är köpta med lånade pengar, till låg eller negativ ränta, från Japanska banker. Nu har Japanska Centralbanken höjt sina korta styrräntor, för första gången på flera decennier, och många drar sig ur sina japanska lån. Det finns fler, mer långsiktiga, skäl, till just denna börsdipp, men jag passade på att köpa på mig mycket aktier och fonder, i förhoppningen att dippen blir kortvarig, och att det inte kommer liknande dippar i framtiden. Kortsiktigare aktiespekulanter har just nu goda skäl att sitta med fingret på avtryckaren, men för lite mer långsiktiga aktieinvesterare, så finns det mindre skäl att oroa sig, även om börserna skulle gå ner mer, så kommer de antagligen ändå ligga på rejält plus om 15-20 år.

Eftersom jag inte vill ha för stor andel av dessa modenycks-ETFer, så säljer jag min UBS ETF (IE) S&P Dividend Aristocrats ESG Elite UCITS ETF (USD) A-dis. Som ger en, jämförelsevis, låg direktavkastning och en säkrare, men inte speciellt hög, möjlig kursutveckling. Alla fondförvaltare, brukar lägga ned (eller slår ihop till färre fonder, som inte alls liknar de ursprungliga fonderna) sina modenycks-fonder samtidigt, när börser går ner och många investerare blir mindre intresserade av dem, vilket tyvärr annars skulle vara bästa tillfället att investera i dem, för de med mer is i magen. Så för att undvika stor tvångsförsäljning av fonder, vid värsta möjliga tillfälle, så bör man hålla sig mestadels till fonder som redan funnits 30, vilket är tråkigast möjliga indexfonder för USA eller världsfonder med enbart utvecklade marknader. Landsfonder för utvecklingsländer kommer garanterat läggas ned vid en börsdipp och även landsfonder för utvecklade länder, t.o.m. för Sverige, eller små utvecklade regioner, lever också farligt på lång sikt. Branchfonder brukar också läggas, så fort branchen går tillfälligt mycket sämre, och långsiktigare investerare skulle vilja investera.


Vad jag har kommit fram till om fonden

  • Baserat på ett av de där knasiga rekursiva indexen. De aktier som ingår i indexet, baseras på vilka aktier som tidigare ingick i indexet. Det går alltså inte att oberoende ta fram index komponenterna för en tidpunkt, utan att veta vilka dessa var vid en tidigare tidpunkt.
  • En globalfond, tyvärr med många bolag i länder som jag helst inte vill stödja (🇷🇺🇨🇳🇦🇪🇮🇱🇹🇭🇮🇩), men det är ju svårt att undvika att få med länder man inte gillar med globalfonder.
  • Stora månadsutdelningar. Vilket är en stor anledning till att jag köpte ETFen.
  • Investerar enbart i aktier handlade på de etablerade stora aktiebörserna.
  • Investerar bara i aktier med stor daglig handel.
  • Investerar inte i bolag med restriktioner vad gäller utländsk aktiehandel, vilket gör att, åtminstone, många Kinesiska, Thailändska, Arabiska och USAnska bolag faller bort, som annars skulle kvalificera sig.
  • Redan ägda bolag med mindre än 3% årlig utdelning säljs vid omviktning.
  • Nya bolag måste ha gett 6-20% utdelning under föregående år, vid omviktning.
  • En gång i kvartalet utvärderas och säljs aktier med osäkra utdelningsprognoser bort. Sker sista vardagen (i USA?) i februari, maj, augusti och november. Så fonden kan under en period på 9 månader innehålla färre än 100 aktier.
  • Omviktning sker sista vardagen (i USA?) i februari, och handel kan sträcka sig över de följande 5 handelsdagarna (gissar på att de vill komma runt lokala börshelgdagar).
  • Vid omviktning används en lista där 200 aktier i universumet med högst utdelning väljs ut. De redan ägda aktier som inte finns med på denna lista säljs.
  • Om antalet sedan ägda aktier understiger 100 st, så ersätts de med de nya aktier på listan som ger högst utdelning.
  • Vid omviktning justeras aktiernas vikt till 1%.

Fonden äger också (2024-07-31) två terminskontrakt, varför förstår jag inte riktigt. Ett baserat på S&P MidCap 400 (0,12%), och ett baserat på MSCI AEFE (0,35%).

Jag har bara skummat igenom listan på ägda aktier:

 🇺🇲 USA-aktier (35,3%) verkar domineras av bolåne-REIT. Finns en del fastighets-REIT också. Hittar också en vattennäts-, en el-, en hälso- och en telefonnäts-aktie.

 🇭🇰 Hong Kong-aktier (9,4%) domineras av fastighetsbolag. En del med stora fastighetsinnehav i Folkrepubliken Kina.

 🇨🇳 Kina 4,2%, verkar mest vara fastighetsbolag och banker. Tillsammans med Hong Kong, så blir det 13,6% av fondens portfölj, vars värde helt styrs av politiska intriger i Kina

 🇿🇦 Fonden har 4,3% Sydafrikanska akter, men innehåller inte Nasper. Vilket jag tycker är bra, eftersom Nasper är väldigt beroende av Kinas konsumentmarknad. Nasper brukar ha stor vikt i Afrika-fonder, men har ganska lite att göra med Afrika, varken på produktions- eller konsument-sidan. 

🇮🇱 Den enda Israeliska aktien, som jag hittar/känner igen, är ett oljeraffinaderi.

Landsfördelning, för fonden, 2024-07-31

🇺🇲 USA 35,3%

🇭🇰 Hong Kong 9,4%

🇬🇧 Storbritannien 7,5%

🇦🇺 Australien 4,8%

🇧🇲 Bermuda 4,7%

🇸🇬 Singapore 4,4%

🇮🇩 Indonesien 4,3%

🇿🇦 Sydafrika 4,3%

🇨🇳 Kina 4,2%

🇧🇷 Brasilien 4,0%

🇹🇭 Thailand 2,2%

🫗 Övriga 14,9%