2022-03-25

Det händer mycket med Cibus


Cibus är, för närvarande, det enda svenska bolaget med månadsutdelning. De är också det svenska fastighetsbolag som är mest Amerikansk-inspirerat i sitt sätt att göra affärer, och hur de bemöter sina investerare.

Cibus genomförde precis en riktad nyemission för att få in pengar till att köpa fastigheter i Danmark, där de inte har haft någon verksamhet tidigare. Jag har tittat lite på de få uppgifter som de gett om affären, och det verkar inte leda till någon utspädning i delning av vinst, för oss som redan är aktieägare. Däremot, så borde det tillökade fastighetsbeståndet, leda till något lägre risker, och stabilare kassaflöden, i aktien. Att de var på gång att göra något sånt här var ganska väntat, allt sedan de annonserade skapandet av det nya aktieslaget D-aktier för någon vecka sedan. Anledningen att de, vid den kommande fondemissionen (inte den riktade nyemissionen), kommer att dela ut D-aktier, istället för fler A-aktier, är antagligen just att de vill kunna ta in mer pengar, utan att rubba maktbalansen på bolagsstämmorna allt för mycket. Att de tilldelar alla oss tidigare aktieägare D-aktier, är antagligen för att skapa en attraktiv och stabil handel för dem, så att de kan locka fler institutionella investerare vid kommande riktade nyemissioner.

Men nu till det jag egentligen ville skriva om.

Jag blev lite försenad med att läsa informationen om de nya D-aktierna, och gjorde det inte förrän 22/3, och så blev det, tyvärr, lite ytterligare lite förseningar innan jag bloggar om det.

För att få D-aktier, så behöver du (antagligen) äga A-aktier 10 maj (registreringsdag är den 11:e, och rättigheterna brukar gälla till dagen före vid sådant här).

4 A-aktier berättigar till 1 D-aktie. Udda rättigheter kommer att lösas in (dvs om du har t.ex. 14 A-aktier, så får du 3 D-aktier och lite pengar för de 2 rättigheter som blir över).

D-aktierna kommer att ge 0,08 EUR  unde de 11 första utdelningstillfällena.

Följande utdelningsdatum gäller under det kommande året:




Källa:

Samma pressmeddelande i PDF-form

Länk till bilaga (den riktiga årsredovisningen):


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar