2023-06-13

Branden i Orrefors och New Wave

 Glasbruket i Orrefors har brunnit ned.

Det tidigare ägandet av Glasbruket har länge pressat värdet på aktierna i New Wave Group nedåt: https://www.aktiespararna.se/analysguiden/nyheter/new-wave-danske-bank-sanker-riktkurs-till-19-kr-rek-salj

Jag har försökt lista ut hur New Wave Group påverkas av branden, men än så länge gått bet. Området är förorenat, och det oklart vem som har ansvaret för kostnader för miljöutredningar och saneringar.

New Wave Group utgör 1,4‰ av min värdepappersportfölj, och har funnits med i den, till och från, sedan 2018. Jag har sedan ett par år sedan, handlat nog med aktien, och fått utdelningar nog, för kunna plocka ut mer pengar, än vad som behövs för att täcka min kontantinsats. Så mitt ägande har redan gått med vinst.

New Wave Group ägde glasbruket direkt 2005-2013, sedan är ägarförhållandena oklarare, med dotterbolag till New Wave inblandade. De kanske också har använt en målvakt för att försöka undkomma kostnaderna för den miljöskuld som finns i bruket.

P4 Story reportage från 2021 om alla turer kring Orrefors.

Det är också en långkörare i SVT:s lokalnyheter från Nybro, men de har inte skapat en riktig tagg för inslagen, så här är en artikel att börja nysta från.


 New Wave Group är fortfarande ägare av varumärket Orrefors.



New Wave Groups huvudägare är Torsten Jansson, som mest är känd för att han blev sambo med Ulrica Messing, medan hon fortfarande hade politiska uppdrag som kunde gynna hans affärsverksamheter. Hon har därför blivit kritiserad för jäv. De är numera gifta och har barn ihop. Ulrica Messing, har efter att hon lämnat sina politiska uppdrag, jobbat inom hans koncern, och är numera också landshövding. De har blivit lite av ett kändispar i damtidningar och liknande media.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar