2023-07-16

Avancerad sökning på Google

https://www.google.com/advanced_search


Använda sök-operatorer från vanliga Google


Sedan starten har Google sökningar blivit mycket, mycket bättre, samtidigt som de blivit mycket, mycket sämre. Detta gäller både webbsidan, appar och sökfält i webbläsare.

Bättre eftersom 4 av 5 gånger, så hittar man snabbt exakt det man söker efter.

Sämre eftersom 1 av 5 gånger, så gör Google det nästan omöjligt att hitta det man söker efter, trots att informationen finns i Google:s sökdatabas och hade varit väldigt enkel att hitta med det användargränssnitt som Google hade för 25 år sedan.

Google har helt enkelt blivit alltför neddummat.


Google:s avancerade söksida hjälper ofta, men är tyvärr inte lika avancerad som den brukade vara, och avsiktligt begränsande, och användargränssnittet är klumpigare än det brukade vara.


De möjliga sökoperatorerna har Google skurit ner på ännu mer, och är nu begränsade till samma som på den avancerade söksidan.


Ibland längtar jag tillbaka till Internet innan Webben fanns. Gopherspace var så mycket mer strukturerat, och hade, under sin storhetstid betydligt bättre verktyg för att söka efter information, tills webben han ikapp för c:a 10 år sedan. Och även om det inte fanns lika mycket information på nätet som nu, så var den konsekvent av bra kvalitet, och dessutom inte gömd bakom en massa betalmurar som nu. Att det kan kosta tiotusentals kronor att komma åt att läsa ett enda akademiskt papper, är totalt vansinne, speciellt som de som författat pappret inte får del av de pengarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar