2023-07-15

Mycket bättre än bara salt och peppar

Jag har experimenterat fram ett kryddsalt, som jag under ett halvår, med stor framgång, har provat att använda i alla recept, där det står att man skall använda salt och peppar, eller att en rätt skall serveras med salt och peppar som bordskrydda.

Det har också fungerat bra att ersätta andra typer av kryddsalt med, i de fall där jag provat. Dock med ganska annorlunda resultat från orginalrecepten.

Alla de ingående kryddorna, utom oregano, går att köpa färdigmalda, även om färdigmalt lagerblad inte är så vanligt i svenska livsmedelsbutiker.

Det kan dock vara värt att använda en del hela kryddor, och mala själv. Hela kryddor har längre hållbarhet (för de som man inte använder så ofta och mycket), och har ofta lite bättre smak än köpta färdigmalda. Se tips efter receptet.

  • 15 delar svartpeppar [1 msk]
  • 10 delar salt [2 tsk] Jodfritt salt har en mindre frän smak än joderat salt, vilket kan göra det enklare att använda som krydda. Hur smakar jod? Utöver joderat bordsalt, så har t.ex. dashi (och nästan all annan japansk mat), havsfisk, räkor, ägg, lever, och många mjölkprodukter, en tydlig jodsmak.
  • 3 delar muskot [3 krm] (hel är lättast att riva först)
  • 2 delar kummin [2 krm]
  • 1 del lökpulver [1 krm]
  • 1 del vitlökspulver [1 krm]
  • 1 del lagerblad [1 krm]
  • ½ del spiskummin [½ krm]
  • 1 del korianderfrö [1 krm]
  • 1 del finmald torkad oregano [1 krm]

Efter ev. malning, sila ner i en glasburk genom en grov tesil. Blir det mycket grovt i silen, så mal om detta. Skaka burken.

Skaka om burken, varje gång innan användning.

Som bordskrydda, så tycker jag det fungerar bäst med riktigt finmalda kryddor i kryddsaltet. Detta eftersom smaken blir mer homogen då. Används kryddsaltet i tillagade rätter, så spelar finkornigheten mindre roll.


Tips för att mala hela kryddor

I receptet, så kan framförallt lagerblad, men också kummin, spiskummin och koriander, vara besvärligt att mala, beroende på hur bra verktyg man har att mala med.

Nyrostade kryddor är ofta enklare att mala än orostade kryddor.

Rostningen av kryddor ger en lätt rostad smak (typ kaffe eller rostat bröd). Den tar också fram lite bitterhet i vissa kryddor. En del gillar inte den bitterheten, andra gillar den.

Om du väljer att rosta. Rosta kryddorna i en ren och torr panna, ihop med en del av saltet. Det kan bränna fort. Speciellt kan det vara bra att inte rosta lök- och vitlökspulver, eftersom de lätt bränner och blir väldigt bittra. Rör hela tiden om i kryddorna, så att det inte bränner. Här är en YouTube-video som visar proceduren för en annan kryddblandning.

Att rosta med salt gör att saltet suger upp en del av de aromatiska ämnen, som annars skulle dofta iväg vid rostningen.

Använd den del av saltet som du sparat, till att mala rent i malverktyget, och därmed ta tillvara allt av kryddorna.


Lagerblad och tryckkokare

Lagerblad och tryckkokare går inte så bra ihop.

Under tryckkokning så ger lagerblad ifrån sig väldigt lite smak till det de kokar i.

Om man inte vill använda enorma mängder lagerblad, vid tryckkokning, så får man antingen låta lagerbladen sjuda med, utan tryck, i 15-20 minuter, eller så kan man använda malda lagerblad.

Tur att mitt kryddsalt redan innehåller malda lagerblad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar