2023-10-11

Hon Hai Precision Industry, mer känt som Foxconn, och lite funderingar om EM-fonder

Jag fortsätter att leta efter fonder som inte har investeringar i de allra vidrigaste bolagen och länderna.

Extra mycket otäckheter brukar det finnas i fonder som täcker utvecklingsländer (Emerging markets, EM). Tyvärr brukar de flesta utvecklingsländer inte "utvecklas" mycket när det gäller sociala reformer, mänskliga rättigheter, miljövänlighet et c. Det gick åt rätt håll under en period efter Sovjetunionens fall, men de senaste 15 åren, så har det gått snabbt utför för världen.

Jag undviker bolag som stödjer och utnyttjar missförhållanden i Kina så mycket som möjligt.

Ett sådant bolag är Foxconn, som bl. a. tillverkar det mesta åt Apple.

Foxconn


Hon Hai Precision Industry Co., Ltd., eller Foxconn, som de kallar sig internationellt, är ett Taiwan-registrerat bolag, med nästan all verksamhet i fastlands-kina (Folkrepubliken Kina).

De är kontraktstillverkare, när det gäller framförallt elektroniska produkter, åt ett stort antal västerländska företag.

Att taiwaneser och fastlandskineser inte gillar varandra, är ju välkänt. I Foxconn:s kinesiska fabriker, så är cheferna mestadels taiwaneser, som ser ner på de kineser, och de flesta övriga kinesiska folkslag (t ex. har Foxconn använt sig av uigiriska slavarbetare, som tillhandahållits av den Kinesiska regimen), som arbetar där. Vilket har lett till ett stort antal uppmärksammade skandaler.

En anledning att dessa missförhållanden uppmärksammats mer än de i andra fabriker, i Kina, är förstås att Foxconn är ett Taiwanesiskt bolag, och därför inte får lika mycket hjälp av den kinesiska regimen med att sopa otrevliga saker under mattan. Arbetsförhållanden i fabriker i Kina är generellt vidriga, och en bidragande orsak är myndigheter där hjälper till att dölja dessa, snarare än att försöka få bort dem. Men det gör ju inte det som händer i Foxconn:s fabriker bättre, även om missförhållanden i deras fabriker syns mer, än i andra kinesiska fabriker, med andra ägare.

Det har gjorts försök att bojkotta Foxconn och företag som hjälper Foxconn med att upprätthålla dessa missförhållanden, främst då Apple, men dessa bojkotter har haft mycket liten effekt. Exportförbud av mer avancerade chips till Kina, har lett till att Apple flyttat en del tillverkning till en Foxconn-ägd fabrik i Indien. Indien har också ganska hög myndighetskorruption, och även där finns stora brister när det gäller mänskliga rättigheter, men det är i alla fall betydligt bättre att arbeta i en fabrik i Indien, än i Kina. Tyvärr har många av Foxconn:s hemska taiwanesiska chefer flyttats dit, och dessa är ganska rasistiska mot Indier. De Indiska chefer de har är inte bättre, de kommer från andra regioner och sociala skikt, än de som jobbar under den. Foxconn har helt enkelt ett systematiskt problem, med chefer som ser ner på de människogrupper som jobbar under dem, var de än har sina fabriker.

Sedan 2014, så har 80% av personalen i Foxconn:s kinesiska fabriker, ersatts av robotar. Vilket naturligtvis minskat antal anställda som misshandlas just där, men ökar problemet för de tidigare anställda, som kommer från väldigt fattiga regioner i Kina, och behövde lönen för att deras familjer helt enkelt inte skulle svälta (de kan heller inte stanna kvar och söka nya industrijobb i samma region, så de inte har några av de rättigheter, som de som kommer från regionen har, och därför förlorar allt när de förlorar arbetet, utan något som helst stöd från myndigheter). Svälten i många regioner i Kina är stor, och många familjer överlever bara för att vissa medlemmar lyckats få arbete i fabriker i andra regioner och kan skicka pengar och mat till dem. Kina har haft missväxt sedan 2019, och de stora matreserver, som då fanns på papper, visade sig ha svindlats bort av olika makthavare. Så varje år sedan 2019, så dör fler människor av svält, än vad som någonsin hänt tidigare, under någon annan period i Kina (inklusive Stora svälten, 1959-61). Dessutom har den kinesiska regimen flera gånger valt att översvämma många fattiga/agrala områden i Kina (helt utan förvarning, med tiotusentals drunknade människor som följd), detta för att försöka dölja energiförsörjningsproblem, och översvämningar i områden där det syns mer. I de flesta (fattiga) delar av Kina, så överlever folk genom självhushållning, och handel mellan grannar, och mycket av deras odlingsområden, har nu spolats bort.  Det dör nu tiotals miljoner personer av svält varje år i Kina.


Dessutom har Foxconn en massa kinesiska underleverantörer, där fortfarande många arbetar under vidriga förhållanden.


EM-fonder "utan" Kina

Jag har bara hittat fonder, tillgängliga i Sverige, för ett brett index som täcker utvecklingsländer, men exkluderar Kina: MSCI Emerging Markets ex. China.


I Avanzas utbud, så finns bara en av dessa tillgänglig: Lyxor MSCI Emerging Markets Ex China UCITS ETF.

Lyxors fond är en rent syntetisk fond, dvs den äger inga riktiga aktier i några bolag. I Lyxors fall så äger fonden en enda swap baserad på indexet. Jag har inte lyckats ta reda på hur utfärdaren av swapen konstruerat den.

Jag gillar inte syntetiska indexfonder. Dels för att jag oftast vill vara med och stödja de bolag och länder, som fonderna täcker. Dels för att det lägger till den extra risken att något händer med utfärdarna av derivaten. Under perioder av finansiell oro, eller stark tillväxt, så brukar inte syntetiska indexfonder följa det underliggande indexet särskilt bra.

Problemen med MSCI Emerging Markets ex. China


MSCI Emerging Markets ex. China, innehåller runt 600 bolag, och även om Foxconn är ett av de största av dessa, så utgör det bara runt 8‰ av indexet. Vilket inte är bra, men något som jag ändå skulle kunna acceptera (med lite mer på mitt redan dåliga samvete).

Tyvärr finns det några fler bolag med starka kopplingar till Kina med i indexet. Och tyvärr finns många andra länder i indexet, där det sker många grova människorättsbrott, som t.ex. Thailand med vikten 2,8% (med utbrett slaveri inom jordbruk, fiske och matindustri, där hundratals utländska arbetare (mest filippinska) piskas till döds varje år, och lika många, av dessa, dör av svält och utmatning), och Saudiarabien med 5,8% (där t. ex. runt 80 utländska arbetare, misshandlas till döds av sina arbetsgivare varje år), och Quatar (där t. ex. minst 5.600 utländska arbetare dog under tiden infrastrukturen till Världsmästerskapen i fotboll 2022 byggdes).

Trots allt detta. Om Avanza erbjöd en riktig aktiefond, med acceptabla avgifter, för MSCI Emerging Markets ex. China, så skulle jag antagligen investera i den. Det finns helt enkelt inte några andra realistiska alternativ, om man vill investera i/vara med och stödja bolag i utvecklingsländer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar