2024-01-26

Viceroy skriver om SCA, men för sent att reagera

Viceroy Research tjänar främst pengar på att gräva ner sig i offentlig information om publika aktiebolag, hitta något som ett bolag försöker dölja, och sedan publicera ... Fast då  har Viceroy redan blankat aktier i bolaget innan de publicerar informationen.

Nu har de skrivit om att SCA "övervärderar" sina skogstillgångar och aktierna (SCA A och SCA B på Avanza) dök 9% på Stockholmsbörsen.

Det verkar inte som om det Viceroy Research skriver om är några okända nyheter. SCA blev hårt kritiserade, 2019, när de ändrade metoden för hur de värderar sin skog, och andra tillgångar. Antagligen är det som Viceroy skriver om redan känt av mer insatta svenska investerare i bolaget, men kanske mindre känt i utlandet.

Antagligen kommer SCA:s aktier fortsätta att kraftigt falla nedåt idag (jag skriver detta på morgonen, dagen efter Viceroys meddelande), men det är redan för sent att sälja för mer långsiktiga investerare.

Jag köpte aktier i SCA på 90- och 00-talet, när de fortfarande var ett fantastiskt forskningsbolag, med en imponerande forskningschef (hon var bättre på att svara på frågor, om allt, inte bara forskning, än vad SCA:s PR-folk och styrelse var, så, så småningom så slutade journalister och andra att fråga de andra om något på pressmöten, eftersom det endå bara var hon som kunde svara på mer komplicerade frågor, utan att be om att få återkomma eller svara med tomt babbel), och dessutom bestod SCA då av två delar som balanserade upp olika svängningar i ekonomin, så att bolaget alltid gick bra, vad som än hände. Men sedan dess så har forskningschefen pensionerat sig (tror hon driver ett hunddagis), och SCA splittrades upp i två bolag: SCA och Essity, med den vanliga motiveringen att tydliggöra värden i de två delarna (dvs göra det bolaget mindre komplicerat för lata personer i styrelsen). SCA äger skog och pappersbruk och Essity säljer konsumentprodukter, jag är inte säker på hur mycket av produkterna Essity själva producerar och hur mycket som ligger på underleverantörer. Iaf är varken SCA eller Essity ett teknologiskt spjutspetsföretag längre, och Essity har blivit ett uppköpsföretag, som köper upp bolag, varumärken och teknologi, utan att utveckla något själva.

Jag äger fortfarande lite aktier i både SCA och Essity, men inte lika mycket som förr, och det är inget ägande som gör mig stolt, eller ger mig glädje, längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar