2022-09-13

googlefinance-funktionen i Google Sheets, en investerares bästa, och mest opålitliga, vän

Google har sitt eget (gratis) kalkylprogramGoogle Sheets, som finns både som app och hemsida.

En fördel, med Google Sheets, är att programmet räknar fel, betydligt mer sällan än Microsoft Excel. Men Microsoft Excel har ju också satt en otroligt låg ribba, för vad som nu anses acceptabelt, när det gäller felberäkningar, för ett kalkylprogram.

För oss som håller på med värdepapper, så har Google Sheets en funktion "googlefinance", som kan ge olika information om ett värdepapper. [ Jag kommer att kalla denna funktion "googlefinance()", på resten av denna sida. ]

googlefinance() är, just nu, tyvärr, det enklaste och säkraste sättet att få aktuell börsinformation in i ett kalkylark.
Därmed inte sagt att det är varken särskilt enkelt, särskilt säkert, eller särskilt bra, bara betydligt, enklare, säkrare och bättre, än alla andra tillgängliga, gratis, alternativ.

Det finns många fällor att gå i, när man använder googlefinance().

Ett problem, när man söker information om Google Sheets, är att den mesta, och ofta enda, man hittar, gäller den engelsk-amerikanska (US; en-us) lokaliseringen. Tyvärr har Google försökt vara för smarta (och antagligen för snåla för att anlita lokala experter), när de har gjort olika anpassningar till olika språk, och marknader, i sina program. Det betyder t.ex. att många funktionsnamn är olika, på olika språk (dock ej googlefinance()). Det betyder också att symboler använda för att skriva formler i Google Sheets skiljer mellan olika länder+språk kombinationer. För oss svenskar gäller att vi skriver tal med decimalkomma ",", och att parametrar till en funktion är separerade av ett semikolon ";". På UK- och US- engelska, så används istället decimalpunkt ".", och ett komma ",", mellan parametrarna i en funktion. Det finns myriader fler lokala varianter, på hur olika detaljer fungerar olika i Google Sheets (de flesta tämligen onödiga), och Google har inte dokumenterat något av det. Lokaliseringen av Google Sheets, är också den buggigaste delen av programmet, och leder till ständiga programkrascher och korrupta dokument; speciellt om du inte använder programmet på US-Engelska, och extra speciellt om du använder ovanliga kombinationer av region och språk. T. ex. så kan du ställa in programmet att använda US-engelska som språk, men svensk lokalisering för datum, tal osv., för ett kalkylark; jag har försökt detta (för att slippa ständigt slå upp svenska funktionsnamn, när jag kopierar kod från nätet, men samtidigt direkt kunna använda datakällor som innehåller decimalkomma och svenska datum), och alla dessa av mina kalkylark, kraschade spektakulärt (mycket bortkastat jobb). 



Lista över marknader som Google Finance kan visa data för. Oslobörsen finns inte med, men många av företagen där, finns noterade på andra börser.

Ett odokumenterat attribut, till googlefinance(), är "name", som ger det långa namnet för en ticker-symbol.
⚠️ Använd alltid detta för att kolla att du verkligen får information om rätt värdepapper.

Värdepapperssymbolen, den första parametern till googlefinance, skrivs på formen "börs:ticker", t.ex. "STO:SKF-B", där "STO" är den symbol som Google använder för stockholmsbörsen (NASDAQ-STO).

⚠️ Om en värdepapperssymbol inte stämmer med någon Google använder (de har uppfunnit sina egna symboler), så gissar googlefinance() vilket värdepapper det gäller. Vilket är urkorkat och kan leda till felaktiga uppgifter i kalkylarket. 

Lättaste, och säkraste, sättet att hitta värdepapperssymboler, som verkligen funkar, är att gå in på Google Finance hemsida eller app, och söka på värdepapperets ISIN, som, till skillnad från börstickers eller "vanliga" namn, är en helt unik identifierare för ett värdepapper. 
Samma ISIN används för samma värdepapper, oavsett börs. Se till att sedan använda tickern, för värdepapperet, som hör till just den börs du vill ha information från, som del av första parameter till googlefinance.

Avanza anger ISIN, i informationen, för alla värdepapper som går att handla där. Tyvärr går inte data att klipp och klistra från Avanza-appen, så i det fallet är det lättare att använda hemsidan (det är tur att Avanzas app och hemsida, är hemska på olika sätt).

⚠️ Se till att hitta rätt börsticker, för rätt börs. Samma värdepapper har ofta olika börsticker, beroende på vilken börs de handlas på, och också beroende på vem som står för informationen (Google, Bloomberg, NASDAQ, Morningstar, et c., alla använder olika symboler, utom när de inte gör det).

För europeiska ETFer/fonder, så hämtar googlefinance(), informationen från Morningstar. Sök rätt på symbolen där och använd den som namn. T.ex. "VDEV", för Vanguard FTSE Developed World UCITS ETF USD Distributing, på Londonbörsen.

⚠️ Till skillnad för hur, och att, man får fram data för USA och Indiska fonder, så är det en odokumenterad funktion, att man också kan få information om Europeiska (UCITS) fonder.
⚠️ Använd inte symbolen från Morningstar, om samma data går att få genom en symbol från Google Finance.
⚠️ Odokumenterade funktioner har inga som helst garantier att de funkar från Google!
⚠️ Det är inte säkert symbolen, för en Europeisk ETF/fond, från Morningstar fungerar, och om samma symbol används som ticker för något annat värdepapper, på någon annan börs, så kan googlefinance() istället ge information för detta värdepapper.

En annan odokumenterad funktion, i googlefinance(), är att du kan få fram (vissa) valutakurser. Använd t.ex. "Currency:USDSEK", som första parameter till googlefinance(), för att få reda på vad en US-dollar (USD), just nu är värd i svenska kronor (SEK). Funktionen använder valutasymbolerna i ISO-4217.
⚠️ Odokumenterade funktioner har inga som helst garantier att de funkar från Google!

En annan odokumenterad funktion, är att du också kan få fram data för en del olika index, med googlefinance(). Symbolen börjar då med en ".". Exempelvis: ".DJI" för "Dow Jones Industrials", och ".SPX" för Dow Jones 500.
⚠️ Odokumenterade funktioner har inga som helst garantier att de funkar från Google!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar