2023-01-27

Militär upprustning

 


Börsföretag som tjänar på militär upprustning och väpnad oro


Jag tänker fortsätta samla all information, som jag hittar, om företag som gynnas av militär upprustning, och även ökande väpnat våld i samhället, på denna sida.

Jag äger aktier i Wärtsilä (4,1‰ av värdepappersportfölj), SSAB (1,7‰).

Globalt


Med globalt, menar jag mestadels västblocket, eftersom det är de företag som vi som investerare i Sverige har (laglig) möjlighet att investera i. Olika exportrestriktioner och sanktioner, hindrar de flesta av dessa företag från att bli "riktigt" globala.

Avfallshantering och uppstädning


Stericycle Inc


Stericycle är ett USA-baserat företag, som hanterar medicinskt, och en del annat farligt, avfall. De håller också på med dokumentförstöring.


De verkar ha starka kopplingar till USA:s militär. Men jag har inte hittat något konkret om hur beroende de är av dessa militära kontrakt, eller mer konkret vad de innebär. Deras verksamheter utanför USA, verkar i de flesta delar av världen, ha startat med ett militärt kontrakt, och sedan när de väl blivit geografiskt etablerade, så har de också erbjudit sina tjänster till den civila marknaden där.

Deras bokföring är ingen rolig läsning, och tillsammans med dålig transparens i bolaget (kanske pga den militära kopplingen), så tycker jag att aktien verkar vara en riktigt dålig investering.

Bepansrade fordon


Rheinmetal AG

Rheinmetal AG är aktuellt därför att Ukraina bett om att få just deras stridsvagn Leopard 2. Många av de till Ukraina skänkta stridsvagnarna, kommer att rustas upp och moderniseras först, och kräva reservdelar och underhåll när de används I kriget, vilket gynnar Rheinmetal, vare sig det är de själva som gör själva arbetet, levererar delar, eller bara agerar konsulter.
Länder som skänker, eller säljer, sina Leopard 2 till Ukraina, kommer antingen att ersätta dem med andra stridsvagnsmodeller, eller köpa nya Leopard 2. Om stridsvagnen visar sig vara så bra som Ukraina hoppas på, så kommer det leda till ökat intresse från andra köpare. 

Den största anledning till att Ukraina bett om just Leopard 2, är dock att det är så många länder som redan använder den. Och därmed kan Ukraina få stridsvagnar från många håll, men trots det få en enhetlighet när det gäller utbildning och logistik.

Tysklands lagstiftning, gör att Rheinmetal enbart kan tillverka exakt den mängd vapen (och delar som ingår i ett vapen) som en, av tyska staten godkänd, köpare har beställt. De är inte tillåtna att tillverka något militär material, för att hålla i lager. I fallet Leopard 2, har detta tidigare inneburit en period på 3-4 år, mellan beställning och leverans. Nu håller tillverkningen på att effektiviseras och moderniseras, för Leopard 2, och inom en snar framtid kommer antagligen leveranstiden att kortas till runt 2 år.

Den svenska modellen, av Leopard 2, kallas Stridsvagn 122. Och det diskuteras om Sverige kommer att donera några av sina stridsvagnar till Ukraina. Jag tror personligen inte detta kommer att ske, Sverige är ett geografiskt stort land att försvara, och vi har inte så många stridsvagnar. Däremot tror jag Sverige kommer att bidra med utbildning och utrustning till stridsvagnen.

Rheinmetal tillverkar också en del för civila marknaden.


Skydd och pansar


SSAB

SSAB är en av världens största tillverkare av seghärdat stål, som bl.a. används som pansarstål. Pansarstål har både militär och civil användning, så företaget gynnas också av ökande våld (skjutningar och bombdåd) ute i det civila samhället.

Sjömilitär


Wärtsilä


Wärtsilä tillverkar dels kompletta system, och delsystem, för energiframställning, och dels delsystem för marina tillämpningar.

Den marina produktionen startade som en skeppsvarvsverksamhet, men denna är sedan länge avvecklad.

Wärtsilä är numera mest omskrivet för sina skrubber och system som möjliggör helt elektriskt framdrivna stora skepp (https://www.wartsila.com/marine/products/ship-electrification-solutions/full-electric-vessels). 

Jag kan inte hitta några nya militära ordrar under 2020-talet, bara förnyade underhållskontrakt för äldre system. Men det betyder ju inte att nya militära ordrar inte finns, eller skulle kunna återkomma. Wärtsilä hör till de företag som skulle kunna gynnas av att Finland går med i Nato.

De Wärtsilä-produkter som används inom militära flottor är framdrivningssystem för skepp och ubåtar, roder, stora marina rull-lager, samt ballastsystem för ubåtar (som gör att de kan dyka och stiga till olika djup), samt olika system för marin tätning av rörliga delar, t.ex. för drivaxlar till propellrar.

Wärtsilä var världsledande inom vattenjet-system, för framdrivning av militära och civila skepp, åtminstone så sent som på 2010-talet.

Wärtsilä har sålt den del, av verksamheten, som tillverkade ekolod och undervattenskommunikstionssystem, för användning av militära ubåtar.


Kroppsskameror


Axon Enterprise Inc

Axon Enterprise Inc hette tidigare TASER International, men elchockvapen är inte längre deras största produkt.

Deras stora produkt är numera system för kroppskameror. De både tillverkar själva kamerorna och mjukvaran, och bistår med molnlagring för filmerna (Software as a Service). Intressant nog började deras nya produkt, som en kamera som satt på deras elchockpistol, och började filma när den avlossade.

Jag har (utan att leta särskilt mycket) bara hittat finansiell data tillbaka till 2019 för dem. Under den perioden har deras intäkter växt i imponerande takt, men de har bara visat vinst under två år, sedan 2021.

Under en lång tidsperiod (enligt diverse kommentatorer på nätet), så skall de ha försett polis i USA, med gratis kroppskameror, för att skapa en marknad för kroppskameror med molnlagring. Vilket skulle kunna förklara varför de inte gått med vinst tidigare.

Nu är kroppskameror för polis väldigt inne, och de behöver inte längre ge bort dem gratis. De tillverkar också militära kroppskamera-system, men jag har inte hittat så mycket information om dessa.

Bolaget har skyhög värdering, om man ser till historiska nyckeltal, och jag har inte satt mig in i om den höga aktiekursen, är motiverad, av framtida tillväxt, eller inte.

Jag är främst intresserad av bolag som betalar utdelning, så, så länge som de inte betalar någon sådan,  så jag tänker inte gräva vidare i om börskursen är motiverad eller inte. Fler än bara två år med vinst, skulle också göra aktien mer intressant för mig. Risken är ju, att andra bolag snor åt sig kroppskamera-marknaden, när Axon Enterprise har lyckats starta den.


Tyskland


Alba Group

Sophantering för tyska militärbaser. Går ej att handla på Avanza.

USA



Militära baser

Inom USA:s militärbaser och -områden, har det utvecklats ett mikrokosmos av kommersiell verksamhet, och både många civila och militärer bor där permanent. De företag som är godkända att driva verksamhet inom områdena, är väldigt skyddad mot konkurrens, och är också skattemässigt väldigt gynnade (för den verksamhet som bedrivs i anknytning till dessa områden). Större företag med stark militär anknytning, kan också, nästan alltid, räkna med en hjälpande hand från staten, om de skulle råka ut för ekonomiska, eller andra, problem (t.ex. fackliga konflikter).

USA:s militärbaser har egna shoppingcenter, där man kan handla skattefritt. Om man har rätt militär anknytning, vill säga, vilket inkluderar att jobba för en underleverantör till många av USA:s statliga verk, ha mottagit militära förtjänsttecken, eller blivit handikappad i samband med tjänst i USA:s militär.

Dessa shoppingcenter är otroligt populära hos dem som har tillgång till dem. Så ju fler som har tillgång, desto lönsammare blir det för de som driver butikerna.


Många bor också permanent på militärbaser, och militära områden, i USA. Även detta boende är jättebilligt, jämfört med ett boende utanför grindarna. Det krävs inte särskilt höga krav för att få tillåtelse att bo inne på militärbaserna, många som bara är ättlingar till tidigare militär personal, som någon gång bott där, lever hela sina liv på samma militärbas.

Militära områden behöver också saker som el, vatten och avlopp.

McDonalds

Behöver knappast en presentation, finns på varenda en av USA:s flottbaser (t.o.m. på Guatanamo Bay), en del stridsfartyg, och följer ibland även med armén ut i fält.


Spartannash Co

Spartannash är en grossist och butikskedja, som, sedan länge, både driver butiker inne på militärbaser, och levererar civila varor till butiker ägda av andra, på militärbaser.

Deras varumärken, gynnas också av att många först kommer i kontakt med dem inom det militära, och sedan fortsätter välja dessa varumärken ute i det civila samhället, efter att de lämnat det militära livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar