2024-12-29
UIE - mest bokmärke för mig själv
2024-11-11
Totole "kycklingbuljong"
Totole (https://www.totole.com.cn/index.php?r=brand%2Fstories&mode=m&lang=2) är trendigt på nätet och jag har köpt en burk, sedan köpte jag en till, på utförsäljning med kort datum, så nu har jag två burkar med kort datum.
Totole innehåller i stort sett samma ingredienser som Maggi-sås, fast i andra proportioner, men är i torr granulat-form och utan vatten. Totole innehåller mer MSG än hydrolyserat protein, medan Maggi innehåller mer hydrolyserat protein än MSG.
Varför Totole är så himla bra
Varför Totole inte är bra
Totole är inte veganskt eller vegetariskt
Många sajter på nätet hävdar felaktigt att Totole är veganskt, men på tillverkarens sidor som marknadsför sig mot centralasien, så skryter de med att Totole innehåller kyckling och ägg som råvara. Antagligen används slaktrester och ägg, som råvara, i processen för att tillverka glutamater. Inga nyttiga näringsämnen från äggen och kycklingen finns kvar i produkten.
En nypa, eller några korn, åt gången
Använder man samma mängd Totole, som man använder svenska buljongtärningar, eller -koncentrat, så blir resultatet jätteäckligt. Använd mindre mängd än du skulle med salt, eller något mindre mängd än med MSG.
Eftersom granulatet är så lättlösliga, så går det ofta bra att bara använda Totole vid avsmakningen mot slutet.
Innehållet i Totole "kycklingbuljong"
Smakförstärkare
Totole innehåller MSG (mononatriumglutamat) och guanylsyra (Dinatrium-5’-ribonukleotider, som förstärker den smakförstärkande effekten av glutamater), samt hydrolyserat sojabönsprotein (*), som antagligen består mest av glutamat (glutaminsyra, en annan smakförstärkare).
Jästextrakt
Antagligen den enda ingrediensen som tillför någon näring, och inte bara tomma kalorier.
Jästextrakt brukar vara vanlig, men värmebehandlad (för att döda den), bagerijäst. Kokt jäst bidrar med en lite köttig svampsmak, och med smaken av det substrat som jästen odlats på (i det här fallet gissar jag på pressrester från sockerrör eller -betor, som ger en bitter lite sockerbränd smak).
Jästextrakt marknadsförs också som näringsjäst. Men då brukar tillverkarna garantera ett visst näringsinnehåll och att jästen inte innehåller några onyttiga ämnen, genom att använda ett lämpligt odlingssubstrat och tillsatser av näringsämnen. Även utan tillverkargarantier, så innehåller jäst mycket bra näring. Fast jäst kan odlas på substrat som innehåller sådant som är mindre bra att äta.
Socker och salt
Totole innehåller också otroliga mängder socker och en hel del salt.
Smakämnen och kryddor
Totole innehåller också ospecificerade smakämnen och kryddor. De enda kryddorna jag kan känna smaken av är mycket lite vitpeppar eller kanske snarare vitpeppararom (som extraheras från frukter ur släktet Piperaceae med hjälp av ett lättflyktig lösningsmedel, som sedan dunstas bort), gurkmeja (eller någon nära, lika gul, släkting till gurkmeja i ingefärssläktet), som antagligen mest är med för att ge en gul färg, samt vad som antagligen är indiskt lagerblad (Cinnamomum tamala, som inte smakar eller luktar som äkta lagerblad, men det finns flera bladkryddor, med liknande smak, i kanelsläktet). Det är också med någon väldigt flyktig kycklingarom, men den bidrar bara med lite lukt precis när man kokar upp buljongen och märks inte i den färdiglagade maten.
2024-08-15
Global X SuperDividend UCITS ETF
Global X SuperDividend UCITS ETF - USD Distributing
https://www.globalxetfs.com/funds/sdiv/
Efter stor tvekan, så har jag köpt en ny ETF. Kursutvecklingen, åtminstone på mindre än 5 år, kommer antagligen bli negativ för denna ETF, men det kompenseras antagligen av stora framtida utdelningar. Om ETFen finns kvar om 20 år, så tror jag på en positiv kursutveckling, men efter 8-12 år, så brukar fondförvaltare redan lagt ner de flesta modenycks-fonder, av denna typ.
Jag hade inte köpt denna ETF till "normalpris" Jag köpte den i samband med den senaste dippen på de flesta aktiebörser. Den största anledning till just denna börsdipp, är att många aktier är köpta med lånade pengar, till låg eller negativ ränta, från Japanska banker. Nu har Japanska Centralbanken höjt sina korta styrräntor, för första gången på flera decennier, och många drar sig ur sina japanska lån. Det finns fler, mer långsiktiga, skäl, till just denna börsdipp, men jag passade på att köpa på mig mycket aktier och fonder, i förhoppningen att dippen blir kortvarig, och att det inte kommer liknande dippar i framtiden. Kortsiktigare aktiespekulanter har just nu goda skäl att sitta med fingret på avtryckaren, men för lite mer långsiktiga aktieinvesterare, så finns det mindre skäl att oroa sig, även om börserna skulle gå ner mer, så kommer de antagligen ändå ligga på rejält plus om 15-20 år.
Eftersom jag inte vill ha för stor andel av dessa modenycks-ETFer, så säljer jag min UBS ETF (IE) S&P Dividend Aristocrats ESG Elite UCITS ETF (USD) A-dis. Som ger en, jämförelsevis, låg direktavkastning och en säkrare, men inte speciellt hög, möjlig kursutveckling. Alla fondförvaltare, brukar lägga ned (eller slår ihop till färre fonder, som inte alls liknar de ursprungliga fonderna) sina modenycks-fonder samtidigt, när börser går ner och många investerare blir mindre intresserade av dem, vilket tyvärr annars skulle vara bästa tillfället att investera i dem, för de med mer is i magen. Så för att undvika stor tvångsförsäljning av fonder, vid värsta möjliga tillfälle, så bör man hålla sig mestadels till fonder som redan funnits 30, vilket är tråkigast möjliga indexfonder för USA eller världsfonder med enbart utvecklade marknader. Landsfonder för utvecklingsländer kommer garanterat läggas ned vid en börsdipp och även landsfonder för utvecklade länder, t.o.m. för Sverige, eller små utvecklade regioner, lever också farligt på lång sikt. Branchfonder brukar också läggas, så fort branchen går tillfälligt mycket sämre, och långsiktigare investerare skulle vilja investera.
Vad jag har kommit fram till om fonden
- Baserat på ett av de där knasiga rekursiva indexen. De aktier som ingår i indexet, baseras på vilka aktier som tidigare ingick i indexet. Det går alltså inte att oberoende ta fram index komponenterna för en tidpunkt, utan att veta vilka dessa var vid en tidigare tidpunkt.
- En globalfond, tyvärr med många bolag i länder som jag helst inte vill stödja (🇷🇺🇨🇳🇦🇪🇮🇱🇹🇭🇮🇩), men det är ju svårt att undvika att få med länder man inte gillar med globalfonder.
- Stora månadsutdelningar. Vilket är en stor anledning till att jag köpte ETFen.
- Investerar enbart i aktier handlade på de etablerade stora aktiebörserna.
- Investerar bara i aktier med stor daglig handel.
- Investerar inte i bolag med restriktioner vad gäller utländsk aktiehandel, vilket gör att, åtminstone, många Kinesiska, Thailändska, Arabiska och USAnska bolag faller bort, som annars skulle kvalificera sig.
- Redan ägda bolag med mindre än 3% årlig utdelning säljs vid omviktning.
- Nya bolag måste ha gett 6-20% utdelning under föregående år, vid omviktning.
- En gång i kvartalet utvärderas och säljs aktier med osäkra utdelningsprognoser bort. Sker sista vardagen (i USA?) i februari, maj, augusti och november. Så fonden kan under en period på 9 månader innehålla färre än 100 aktier.
- Omviktning sker sista vardagen (i USA?) i februari, och handel kan sträcka sig över de följande 5 handelsdagarna (gissar på att de vill komma runt lokala börshelgdagar).
- Vid omviktning används en lista där 200 aktier i universumet med högst utdelning väljs ut. De redan ägda aktier som inte finns med på denna lista säljs.
- Om antalet sedan ägda aktier understiger 100 st, så ersätts de med de nya aktier på listan som ger högst utdelning.
- Vid omviktning justeras aktiernas vikt till 1%.
Fonden äger också (2024-07-31) två terminskontrakt, varför förstår jag inte riktigt. Ett baserat på S&P MidCap 400 (0,12%), och ett baserat på MSCI AEFE (0,35%).
Jag har bara skummat igenom listan på ägda aktier:
🇺🇲 USA-aktier (35,3%) verkar domineras av bolåne-REIT. Finns en del fastighets-REIT också. Hittar också en vattennäts-, en el-, en hälso- och en telefonnäts-aktie.
🇭🇰 Hong Kong-aktier (9,4%) domineras av fastighetsbolag. En del med stora fastighetsinnehav i Folkrepubliken Kina.
🇨🇳 Kina 4,2%, verkar mest vara fastighetsbolag och banker. Tillsammans med Hong Kong, så blir det 13,6% av fondens portfölj, vars värde helt styrs av politiska intriger i Kina.
🇿🇦 Fonden har 4,3% Sydafrikanska akter, men innehåller inte Nasper. Vilket jag tycker är bra, eftersom Nasper är väldigt beroende av Kinas konsumentmarknad. Nasper brukar ha stor vikt i Afrika-fonder, men har ganska lite att göra med Afrika, varken på produktions- eller konsument-sidan.
🇮🇱 Den enda Israeliska aktien, som jag hittar/känner igen, är ett oljeraffinaderi.
Landsfördelning, för fonden, 2024-07-31
🇺🇲 USA 35,3%
🇭🇰 Hong Kong 9,4%
🇬🇧 Storbritannien 7,5%
🇦🇺 Australien 4,8%
🇧🇲 Bermuda 4,7%
🇸🇬 Singapore 4,4%
🇮🇩 Indonesien 4,3%
🇿🇦 Sydafrika 4,3%
🇨🇳 Kina 4,2%
🇧🇷 Brasilien 4,0%
🇹🇭 Thailand 2,2%
🫗 Övriga 14,9%
2024-05-20
Senatens bönsoppa
Veganvariant
2024-04-25
Sveriges farligaste kvinna
2024-01-26
Viceroy skriver om SCA, men för sent att reagera
2024-01-20
Funderingar om Mölnlycke/Investor
Mölnlyckes ökande vinster verkar drivas av att kriget i Ukraina förvärrats sedan 2022. Jag har inte räknat på riktigt (det har jag inte tillräckligt dataunderlag för), men rapporterade vinster i Mölnycke verkar följa hur många Ukrainare som rapporterats skadade i Ukraina-kriget under perioden före rapporteringen. Jag har inga uppgifter om hur mycket detta beror på leveranser direkt till Ukraina, eller på ökande krisberedskap/-medvetenhet utanför Ukraina.
Mölnlycke vinner säkert också på höjningen av försvarsberedskapen inom de Nordiska länder. Jag gjorde lumpen som byråkrat, strax efter Berlinmurens fall, och redan då var de svenska beredskapslagren alldeles för tomma för att klara även en pytteliten väpnad konflikt. Under min värnplikt, så var jag med och tömde beredskapslagren ytterligare (vi rensade ut enorma mängder med materiel med utgånget datum, och även mycket materiel som var långt ifrån utgångsdatum lades ut till försäljning), och den utvecklingen verkar ha accelerat under de decennier som följde, för att inte vända förrän i slutet på 2022.
En del sjukvårdsmateriel i beredskapslager har ganska kort hållbarhet. Ett strålsteriliserat tryckförband i bomull håller sig visserligen fräscht i över 40 år, men mycket annan sjukvårdsmateriel går inte att sterilisera med radioaktiv strålning, eller är gjorda i material med betydligt kortare hållbarhet [ammunition och bomber har kortare hållbarhet än sjukvårdsmateriel: det finns en stark korrelation mellan när USA väljer att ge sig in i en militär konflikt, och när utgångsdatumet för den ammunition och bomber de sedan använder i den börjar närma sig utgångsdatum]. Så, ifall den ökade mängden materiel som finns i beredskapslager permanentas, så kommer Mölnlycke behöva fortsätta producera för att bibehålla beredskapslagrens nivåer. Så länge politikerna är nervösa för krig, även om Ukraina-kriget blir mindre blodigt, så kommer visserligen vinstnivåer och efterfrågan från militär att falla efter uppbyggnaden av militär beredskapen är klar, men stanna på nivåer betydligt högre än de innan mitten av 2022.
Å andra sidan så verkar Mölnlycke ha problem med att följa tidsplanen för EU-Förordningen om medicintekniska produkter, som beslutades 2017. Så det kommer säkert påverka vinsten negativt.
99% av Mölnlycke ägs av Investor. Enligt Avanza består 10% av Investors NAV av Mölnlycke.
Jag gissar på att Investor bara gynnas stort av Mölnlycke, och kriget i Ukraina, under något år framåt, och att för Investor som helhet, så är det mycket annat som kan balansera ner utvecklingen, speciellt på längre sikt. Med den nuvarande aktiekursen för Investor, så är jag inte sugen på att öka mitt innehav.
Jag har en samlingssida för bolag som gynnas av militära upprustning, men jag lägger inte till Investor till den.
Länk till Investor på Avanza: https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/5247/investor-b