2022-12-26

Kinaexponerade bolag

🇨🇳

Tänkte samla all information, som jag råkar hitta, om Kinaexponering för bolag jag äger aktier i, eller är intresserad av, på ett ställe

Läget i Kina

Ingen som läser finansiella nyheter, har ju kunnat missa de allvarliga stoppen och störningarns i leveranskedjor, till företag i väst, som vållats av Kinas hårda karantäninsatser, mot Covid-19. Men det är mycket värre än så.

Läget i Kina är väldigt allvarligt, när det gäller det mesta. I stora geografiska områden, är läget, för de som bor där, nu värre än det var under kulturrevolutionen. Till skillnad från under kulturrevolutionen, så har de flesta kineser tagit del av Kinas tidigare ekonomiska uppsving, och vant sig vid att leva utan svält och med tak över huvudet, vilket gjort att reaktionerna mot att nu leva i elände, blivit kraftigare.

Sedan 2019, så har Kina drabbats av ett ovanligt stort antal naturkatastrofer, såväl som stora människovållade katastrofer. Vilket har ledit till stora protester över hela Kina.

Ofta har katastroferna förvärrats av korruptionen och censur i Kina. T.ex. så har Kinas centralregering, försökt bygga upp stora livsmedelsreserver (till största delen spannmål och soja inköpt utomlands). Dessa livsmedel har sedan stulits och sålts av lokala byråkrater, och mycket har också förstörts av undermålig lagring. Under missväxtåret 2021, så beordrade centralregeringen att livsmedelsreserverna skulle börja användas. Då svepte en våg av tusentals lagerbränder över Kina, de flesta, om inte alla, antagligen anlagda för att dölja brott. Om den officiella statistiken över livsmedelsreserver stämt, så hade ingen kines behövt svälta, men istället så har minst 6 miljoner kineser svultit ihjäl, pga livsmedelsbrist, bara under 2021-22. Kinas centralregering har sedan lagt locket på, för att dölja omfattningen av korruptionen, vilket helt stoppat distribution av mat, och förvärrat svälten.

Ett annat exempel är de hundratals nybyggda, nyinflyttade, skyskrapor, som antingen rasat ihop eller börjat brinna. Därför att de som byggde dem fuskat.

I de mer välbeställda, urbana, områdena i Kina, så har Kinas nolltolerans mot Covid-19, och hur karantänen misskötts (tiotusentals människor har svultit ihjäl, eller dött av förgiftning, därför att de blivit inlåsta utan mat, eller fått dålig mat), ledit till stora protester, som det rapporterats mycket om här i väst.

Lägg dessutom till demokrati-oroligheter i Hong Kong. Och stridigheter i de stora Islamiska regionerna i Kina, som är en reaktion mot att alla barn tas ifrån föräldrar från islamska befolkningsgrupper, och sätts i läger för omskolning (i dessa läger, har dessutom många barn dött av misskötsel), dessutom islamiska folkgrupper tvångssteriliserats och förföljs på olika sätt.

Men att hitta tillförlitlig information om vad som händer i Kina är nästan omöjligt. Förutom censuren, så bedriver Kina massiva propagandakampanjer, riktade mot oss i väst. På andra sidan bedriver USAs regering en väldigt vinklad propagandakampanj mot Kina. Indien och Ryssland, bedriver rena lögnkampanjer, med syfte att svärta ner Kina. Indien har, trots goda handelsförbindelser, en pågående militär gränskonflikt med Kina. Ryssland kör samma taktik som bedrivits sedan tsar-tiden, med att genom propaganda, försvaga och splittra alla andra länder. Ju svagare Kina blir, och ju mer förhållandena med väst försämras, desto mer blir Kina också beroende av Ryssland (olja, mat) och Indien (mat, råvaror), vilket gynnar Ryssland och Indien, som då kan sälja mer till högre priser. Dessutom är Ryssland, sedan november 2022, helt beroende av import av vapen och ammunition från Kina, för att kunna bedriva kriget i Ukraina. Vapenhandel som skulle kunna stoppas, om förhållandena med väst förbättrades.

Alfa Laval

Kina bidrog 2021 med 20,7% av Alfa Lavals vinst (efter skatt).
Kina stod 2021 för 16,6% av Alfa Lavals nettoomsättningsökning, och 16,7% av investeringar. Och hade 743 av 3.779 anställda (ej inkluderar samriskbolag).

Alfa Laval har massor med dotterbolag, undrhållsenheter och försäljningsenheter i Kina (och Hong Kong). Jag har försökt lista ut vilka av deras enheter i Kina som bedriver  tillverkning för export (listan är troligtvis inte komplett).
Alfa Laval har (åtminstone) tre stora fabriker i Kina: Jiangyin, (Kunshan Alfdex Kunshan Co Ltd) och Qingdao (Jiaozhu City). Mindre fabriker, eller stora verkstäder, i Jiangsu, Beijing, Liyang City och Shanghai (Framo Shanghai Ltd). Äger också 35% i Liyang Sifang Stainless Steel Products Co., Ltd; där Alfa Laval som tyst partner.
  • Jiangyin: Lödda värmeväxlare (också i Ronneby i Sverige och San Bonifacio i ItalienRonneby).
  • Kunshan: Pumpar och ventiler (Flow Equipment). De har också ett samriskföretag där: Alfdex Kunshan Co Ltd.

2021 var försäljningstillväxten, i Kina, särskilt stor för bryggeriutrustning, de är också stora inom utrustning för etanol, stärkelse & socker, och mejeri

AstraZeneca

https://www.avanza.se/placera/telegram/2022/12/05/boliden-alandsbanken-pekar-ut-tre-vinnare-pa-kinas-oppning-av-ekonomin.html

Stor försäljning i Kina.

Boliden

https://www.avanza.se/placera/telegram/2022/12/05/boliden-alandsbanken-pekar-ut-tre-vinnare-pa-kinas-oppning-av-ekonomin.html

Kinas konsumtion driver upp zink- och koppar-pris. Även om Boliden skulle sluta sälja direkt till Kina, så leder, indirekt, ökad konsumtion i Kina, och ökad internationell handel med Kina, till högre vinster för Boliden.

Electrolux

KONE

https://www.avanza.se/placera/telegram/2022/12/05/boliden-alandsbanken-pekar-ut-tre-vinnare-pa-kinas-oppning-av-ekonomin.html

Mycket underhåll av befintliga installationer, och nyförsäljning i Kina. Även viss tillverkning av komponenter. 35% av verksamheten 2022.

Nolato

Komponenter till GLO (British American Tobacco), Nolatos största tillväxtmotor, tillverkas i Kina. GLO säljs mest i Japan och Korea. Sedan 2017-2022 var Ryssland planerat att bidra mest till GLOs expansion.

Unilever

Unilever prioriterar Kina mest av alla marknader.

Unilever har drabbats hårt av strikta Corona-restriktionerna, naturkatastrofer, och oroligheter i Kina, under 2020-22, men Unilever räknar med att tillväxten där kommer återgå till tidigare nivåer. Under kvartal 3 2022, så hade Unilever låg tillväxt av försäljning (Underlaying Sales Growth) i Kina:

  • USA 8,5%
  • Indien 16,1%
  • Kina 1,1%
  • Emerging markets 13,3% (där Kina ingår, vinsttillväxt främst från Filipinerna och Thailand).

Kina är Unilevers 3:e största marknad efter Indien och USA, och är den marknad där Unilever växer snabbast (period?). Unilever var ett av de tidigaste västerländska företagen att återvända till Kina 1986.

De flesta produkter Unilever säljer i Kina har höga marginaler och försäljningen i Kina har genererat vinst sedan 2017.

58% av Unilevets omsättning 2022, kommer från utvecklingsländer (framgår ingenstans hur stor del som är Kina). 45% av omsättning kvartal 3 2022, kommer från regionen Asia Pasific Africa. [ Normalt presenterar Unilever siffror för Europe, Americas och Asia Pasific Africa. ]

Unilever uppskattar att 80% av alla kinesiska hushåll använder företagets produkter.

Volkswagen

Lång etablering i Kina (1978). 49,6% av försäljning 2020. Tillverkning och tillverkningspartners i Kina, mestadels för försäljning inom Kina och närområde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar