2023-08-17

Nyhetsmedia rapporterar två månaders prishöjningar som en


https://www.scb.se/pressmeddelande/livsmedelspriserna-stiger-igen/

Flera stora nyhetsmedia rapporterade igår juli-prishöjningar på varor som verkade lite väl höga. Jag hittade källan till siffrorna i artiklarna, och det visade sig att en luddig formulering i ett pressmeddelande (i förrgår) hos Statistiska centralbyrån (SCB) (länk under bilden), gjorde att många journalister tolkade prishöjningar angivna för juni och juli, som för bara juli.

Den som skrivit pressmeddelandet från SCB har uttryckt sig otydligt, men jämför man med tidigare siffror hos SCB, så syns det tydligt att siffrorna i det nya pressmeddelandet gäller både juni och juli. Om jag vore journalist med många läsare, och inte bara en bloggare som ingen läser, så hade jag dessutom kontrollerat med någon på SCB, vilken period siffrorna verkligen gäller.

Siffrorna borde inte gått igenom journalisternas egna mentala rimlighets-filter. Visserligen har svensk inflation varit väldigt hög i perioder, pga ovanligt mycket elände i världen som stört försörjningskedjor, men inflationen har inte varit riktigt såpass hög. Jag konstaterar bara att de flesta journalister är dåliga på att förstå vad siffror egentligen innebär, och vad som är rimliga siffror, men det är ju ingen nyhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar