2023-08-26

UnitedHealth Group - ett skurkföretag



UnitedHealth Group (UHG) har 1.539 ägare på Avanza. Här är en lista på ETF:er (många av dem ESG-fonder) där aktien ingår bland innehaven: https://www.justetf.com/en/stock-profiles/US91324P1021

Det är en av de där aktierna som jag ofta stöter på som en rekommenderad investering, på YouTube och övriga nätet.

Nu fick jag den följande videon som YouTube-rekommendation.



Den fastnade för den del av videon som beskriver UnitedHealth Groups låneverksamhet, och det är den enda del av videon som jag faktakollat (videon verkar trovärdig i övrigt, men man vet ju aldrig om en källa är trovärdig, förrän man kollat andra källor, och ofta räknat lite själv).

United Health är ett privat sjukvårdsförsäkringbolag

Sjukvårdsförsäkringsbolag har ett oligopol på sjukvårdstillgång i USA. Försäkrade går alltid först i vårdköer, före oförsäkrade. Försäkringsbolagen har kontrakt med de som tillhandahåller sjukvården, och att få något annat än akutsjukvård, är nästan omöjligt för de oförsäkrade som bor i USA. Det spelar nästan ingen roll hur mycket pengar du kan betala som oförsäkrad, sjukvården går främst till de patienter som får vård genom företag med stora och långvariga kontrakt med sjukvårdsbolagen (vilket också inkluderar några företag verksamma inom sjukvårdsturism). Även om för de som har en sjukvårdsförsäkring, så är det också nästan omöjligt, att få nödvändig vård, om försäkringsbolaget inte täcker just denna vård.

De flesta patienter, i USA, får sina sjukvårdsförsäkringar genom sin anställning. Arbetsgivarna betalar gärna de höga avgifter och kostnader detta innebär, eftersom det effektivt binder de anställda till företaget, och gör det oerhört svårt för dem att avsluta sin anställning hos dem.

Vad som gör UnitedHealth extra ondskefulla

Det extra ondskefulla som United Health först specialiserade sig på är att fördröja utbetalningar från försäkringen, tills de sjukvårdsgivare som redan tillhandahållit sjukvård, och som skall få ut pengarna, ger upp eller går i konkurs.

Men det blir mer ondskefullt...

I USA är det vanligt, både hos privatpersoner och företag, att överlåta framtida förväntade utbetalningar till låneföretag, och istället få ett lån, där pengarna kommer med en gång. Ett exempel på detta är att 60% av USA:s löntagare, får sina pengar från lån istället för lön. Detta eftersom de en gång i tiden, när de först fick ett arbete, inte hade tillräckligt med pengar att överleva på, tills de fick sin första löning (löner kommer i regel veckovis i USA (och det gör även de flesta räkningar), men de flesta i USA lever så på marginalen, att de inte ens har kunnat skramla ihop en penningbuffert för en veckas utgifter).

Vad sjukvårdsgivarna i USA började göra, när de betalningar de hade rätt till från United Health, blev mer och mer fördröjda, i månader och ibland år, var att de började ta lån täckta av dessa framtida utbetalningar.

Här såg då United Health en möjlighet att tjäna ännu mer pengar. Så UnitedHealth startade ett företag (Optum) som ger lån baserade på framtida betalningar från försäkringsdelen av United Health. Naturligtvis tar de höga avgifter för detta, och naturligtvis blir det inga förseningar i utbetalningarna, av föräkringspengarna, mellan dessa grenar av United Health.

Så vårdnadsgivare betalar alltså extra till United Health, för att få ut de pengar de redan har rätt till. Och eftersom de betalar mindre avgift och ränta, än om de skulle belåna fodringarna på annat håll, så är de nästan tvingade att göra detta.

Det är sånt här som gör att jag knappt äger några sjukvårdsaktier

I en idealisk värld, så skulle jag verkligen vilja investera mer i sjukvårdsaktier, för att få bättre riskspridning. Men de stora företagen i sjukvårdsbranschen, gör de mesta av sina pengar i USA, och systemet där verkar helt korrupt och detta är bara ett av många exempel på detta. Det går antagligen att hitta mer etiska investeringar inom sjukvård, men det skulle kräva mycket arbete att hitta dessa från min sida, och jag misstänker att mindre otäcka hälsovårdsföretag, blir saboterade av de omoraliska, så att de får svårt att tjäna pengar och att överleva (ungefär som Microsoft gjorde under decennier med andra datorrelaterade företag).

Lite fler videor om USA:s sjukvårdssystem 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar