2023-04-07

Hur många soldater har Sverige och Finland

Jag läste rubriken och ingressen till den här artikeln på Aftonbladet (själva artikeln är enbart för prenumeranter):

Har verkligen Finland en miljon soldater? Google, google ....

Av Finlands 5,5 miljoner invånare, så skulle 2,3 miljoner kunna mobiliseras som soldater, ungefär hälften av dessa (Finland har obligatorisk manlig värnpliktsutbildning) har genomgått militär träning (ganska säkert mer än en miljon). Av dessa skulle 0,3 miljoner kunna mobiliseras omedelbart.

Av Sveriges 10,4 miljoner invånare, finns 4-5 miljoner som skulle kunna mobiliseras som soldater. Av dessa är det bara 0,5 miljoner som har genomgått militär träning (lumpen). Men av dessa skulle bara 0,04 miljoner, kunna mobiliseras omedelbart.

Så Finland och Sverige, skulle kunna mobilisera ungefär lika stor andel av sin befolkning. Men det skulle ta mycket längre tid, och kosta mer, för Sverige.

Trots en hälften så stor befolkning, så  har Finland mer än dubbelt så många, som Sverige, som är militärt tränade, och fortfarande i fysiskt skick för att tjänstgöra som soldater.

Finland kan omedelbart mobilisera mer än 7 gånger fler soldater, än Sverige.

Hur är det med USA, världens enda militära stormakt?
Av en befolkning på 332 miljoner, är det bara 15 miljoner, som skulle kunna mobiliseras som soldater (enligt officiella siffror). Mindre än 5 av 110!!! Av dessa är det c:a 3 miljoner som har militär träning, och 2,1 miljoner som skulle kunna mobiliseras omedelbart.

Trots en mer än 60 gånger större befolkning än Finland, så kan USA bara mobilisera 15 gånger fler soldater!!!

Ryssland?
Av en befolkning på 143 miljoner så har Ryssland (officiellt) runt 69 miljoner som skulle kunna mobiliseras. Hur många av dessa som har militär träning kan jag inte hitta någon siffra för, men det är betydligt mindre än hälften (bara 33 miljoner (47%), av dessa 69 miljoner är män, och mindre än 4% av ryska kvinnor (den siffran var, underligt nog, lätt att hitta), har någon militär träning).
Ryssland har (officiellt) 3,5 miljoner soldater, som omedelbart kan mobiliseras, av dessa är 0,2-0,3 miljoner inne i Ukraina, och de roteras ut efter en period på 3 månader, om de inte dött eller blivit allvarligt skadade först. Tanken är att de ryska soldater som varit i Ukraina, men är borta därifrån, skall återgå i tjänst där, efter 4-5 månader vila, om de inte blivit för invalidiserade. Men i nuvarande takt, så kommer 0,4-0,5 miljoner ryska soldater att dö per år, i Ukraina (och trenden är uppåtgående, allt eftersom andelen o-/snabbutbildade soldater ökar). Så alla stridsredo ryssar, är redan uppbokade av kriget i Ukraina. Ryssland har börjat träna skolbarn till soldater, som en del av skolgången.

Börjar förstå varför Ryssland inte gillar att Sverige och Finland går med i Nato. Även i ett modernt krig, är det alltid vem som har störst antal soldater, som är mest avgörande. Överlägsenhet när det gäller vapen, spelar mindre roll, än antalet soldater bakom dem. Däremot är det ganska meningslöst att skicka personer utan militär träning som soldater, de flesta kommer att dö nästan omedelbart, innan de gör någon nytta, och det belastar militär logistik, så att även utbildade soldater blir mindre effektiva. Men det krävs bara ett par månaders utbildning, för att göra en soldat av en civilist. Anledningen att så många ryssar dött i Ukraina, är att Ryssland skickar dit så många som inte fått någon riktig träning.

Till skillnad från Sverige, och USA, så har Finland bra koll på hur stor andel av den manliga befolkningen som är stridsdugliga. Finland får en baslinje för antalet, vid mönstring och lumpen, och kan sedan extrapolera hur många som faller bort utifrån annan statistik (finsk sjukvård rapporterar in statistik till försvaret). I Sverige har hade vi inte obligatorisk värnpliktsutbildning, eller mönstring, 2010-17. Efter 2017, så har bara ett litet antal svenska ungdomar blivit kallade till mönstring, och ännu färre har därefter genomgått värnpliktsutbildning, och därför är det sedan 2010, väldigt få 18-åriga svenska män som mönstrats (där deras fysiska och psykiska förmåga mäts). Det finns ingen svensk rapporteringsplikt för sjukvården till försvarsmakten, så den statistik som samlas in där, är främst lämplig för andra ändamål, än att avgöra hur många som är stridsdugliga. USA har bara allmän mönstring vid behov, och har inte haft någon omfattande mönstring sedan första världskriget, och sist de hade allmän mönstring (i liten skala) var under Vietnamkriget. USA:s sjukvårds- och hälsostatistik är också helt otillräcklig (kommer främst från försäkringsbolag), inte bara för att uppskatta antal stridsdugliga medborgare, utan också för att fatta vettiga politiska beslut.

Även om USA är rankat 9:e land, för manlig övervikt (med 36% överviktiga), medan Finland hamnar först på 42:a plats (med 24% överviktiga), så är det svårt att förstå skillnaden i tillgång till möjliga soldater, jämfört med Finland (och Sverige). När de gäller ålder, så är 61% av befolkningen i Finland mellan 15-64 år, medan i USA är det 65%, så andelen i lämplig ålder, i USA, är något högre än i Finland. Fast kanske har USA och Finland, helt olika krav för vad som räknas som "fit-for-duty".



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar