2023-04-04

Översiktsskärmen på Pixel 7

 


De nya funktionerna i Översiktskärmen, är det bästa med min Pixel 7, jämfört med mina tidigare telefoner. Tyvärr verkar inte all funktioner den erbjuder, finnas på andra Android-telefoner, utan är (än så länge?) unika för Pixel UI. De flesta av funktionerna fanns redan innan i Google Lens (och har redan tidigare blivit inbyggda i apparna Google Kamera och Google Assistent). Så jag har inte hittat något som är helt nytt, det är bara att man slipper många onödiga steg med att ta en skärmbild på en app, och sedan öppna bilden i Google Lens. Även för funktioner som funnits tidigare, eller som inte kommer från Google Lens, så har sättet som man använder dem på, gjorts mycket smidigare och tydligare. Tyvärr finns det fortfarande en del mer dolda funktioner, som det antingen krävs att man vet att de finns tidigare, eller råkar peta på exakt rätt ställe, vid rätt tidpunkt. Jag använde Mac OS X under några år i början på 00-talet. En bidragande orsak till att jag aldrig blev en Apple-fantast, var just att de hade en massa dolda "expert"-funktioner, som krävde att man klickade på någon pixel på skärmen, där det inte fanns minsta ledtråd till att någonting hände när man klickade där. Lika otydlig är inte Översiktsskärmen i Pixel UI: det är iaf inte hörnet på någon fönsterlist eller ram, som man behöver peta på (vad jag hittat). Men vissa saker kunde vara tydligare, och som med Mac OS X, så verkar det mest vara "expert"-funktioner, som är mindre uppenbara att hitta.

Svep långt uppåt från bottenstrecket för att komma till Översiktskärmen.

Förutom att Översiktsskärmen fungerar som en visuell programväxlare, så kan du, med bilden på appen, göra samma saker som i Google Lensfast mycket smidigare. T.ex. kan du välja text i bilden på appen, direkt i Översiktsskärmen. Du kan också använda Översiktsskärmen till att ta Skärmbilder och redigera dessa. En annan sak du kan göra härifrån, är att öppna två appar med delad skärm.

Kopiera text från en app


Tyvärr tillåter inte Android-appar att man markerar och kopierar all text som visas i dem (vilket inte bara är ett Android-problem, tyvärr verkar det bara gå att göra i en del appar/program i Linuxvärlden ("riktiga" Linux-distros, inte Android, som också är en Linuxdistrubition, fast med sämre säkerhet, inte erbjuder samma funktionsbibliotek till programmerare, inte har tillgång till alla UNIX/X Windows-program, och är mer nerdummat och mer begränsande i vad användare tillåts göra)).

Med Översiktsskärmen, så kan man komma runt detta. All text som visas i bilden på appen, går att markera och kopiera.

⚠️ Det finns ett caveat, allt du kan göra med Översiktsskärmens bild på en app, görs på en bitgrafik-bild på en app. När du väljer text i bilden, så är det text som OCR-tolkats, och den texten kan ha tolkats fel. När jag kopierar ISIN från Avanzas app, på detta sätt, så tolkas alltid en inledande nolla i nummersekvensen, om den börjar med 0, som ett O, antagligen därför att två bokstäver föregår nummersekvensen, och Google:s OCR-AI, har ännu inte lärt sig känna igen en ISIN.

Det funkar alltså inte som (det gjorde?) i Mac OS X, där skärmbilder är/var? PDF:er med all text-information bevarad. I Android är skärmbilder bara bitgrafik, även de bilder på appar som visas i Översiktsskärmen.

En fördel med OCR-tolkningen, är att man kan kopiera text från bilder i appen, lika enkelt som man kopierar annan text.

Jämfört med hur jag förut, alldeles för ofta, gjorde samma sak, genom att först ta en skärmbild på en app, och sedan öppna skärmbilden i Google Lens, så är det nya sättet väldigt mycket smidigare.

Ett annat sätt att göra samma sak, är om det finns en webb-version av appen. Då är det enkelt att där kopiera text, eftersom all text som visas i webbläsaren, går att markera och kopiera. Detta är smidigare för text som täcker mer än en skärm, och man slipper att det blir fel med OCR-tolkning.

Öppna två appar på en delad skärm

Video från YouTube och Bloggers hemsida visas samtidigt

Visa, och använda, två appar samtidigt, är något man kunnat göra jättelänge på Samsungs, och många andras, Android-telefoner, men det är relativt nytt i Google:s version av Androids användarmiljö.

Gör så här:
  1. Svep upp från nederkanten av mobilen för att öppna Översiktsskärmen
  2. Tryck på Ikonen för appen du vill ha högst upp på skärmen.
  3. Välj Visa upptill på skärmen.
  4. Välj den app som skall visas nedtill på skärmen.

Du kan reglera hur stor del av skärmen varje app får, genom att flytta på strecket mellan dem. För att återgå till att bara visa en app, så drar man i det strecket tills den andra appen försvinner.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar