2023-04-17

Navigering på Pixel 7

Jag skrev tidigare om Översiktsskärmen på Pixel 7. Som jag, iaf än så länge, tycker är det bästa med min nya telefon.

Jag har bytt från en ganska ålderstigen Samsung, till en Pixel 7. Hur man navigerar runt i det nya användargränssnittet, tog mig ett tag att vänja mig vid. För att inte tala om alla nya ord, för väldigt gamla funktioner, som Google använder om sitt användargränssnitt. Jag har inte använt Windows, sedan Windows 98, och jag tror att Android hämtat många av de användargränssnitt-begrepp, som Google  använder, från senare versioner av Windows. Så mycket att lära om och lära nytt.


Svep från överkant för att visa en snabbmeny, olika statusindikatorer och avviseringar

Google verkar inte kommit på vad de skall kalla allt det man får fram genom att svepa nedåt från överkanten (från klockan och de små ikonerna) på skärmen.

Efter första svepet fylls halva skärmen av Snabbinställningar och halva skärmen av olika Aviseringar från appar. Men Snabbinställningar går att svepa ned ytterligare, så den täcker hela skärmen, vilket avslöjar många fler alternativ (bl.a. ett litet kugghjul för att starta appen Inställningar). Likaså går Aviseringar att svepa upp, så de täcker hela skärmen, och så man kommer åt en del verktyg för dem.

Det officiella namnet Snabbinställningar, är ganska missvisande, då du kan göra mycket mer än att ställa in olika inställningar där; så det är mer som en snabbmeny. Och du kan själv välja vilka knappar du behöver eller inte (tryck på ikonen med en penna, för att ändra).

Med Snabbinställningar kan du snabbt t.ex. stänga av och på WiFi, Mobilt internet, flygplansläge, ljud, mikrofon, kamera, o.s.v. Men också göra saker som att ta en skärmvideo, eller starta en ljudinspelning, eller skanna en streckkod, eller sätta på ficklampan, eller ställa in en väckarklocka, räkna med en miniräknare, eller en massa andra saker som inte egentligen är inställningar. Installerade appar, kan också skapa egna knappar att använda där, så med t.ex. Avanza-appen, så kan du skapa knappar som visar kursrörelser för ett värdepapper, och tar dig till Avanzas apps sida för värdepapper et om du trycker på knappen.

Mycket av det du kommer åt med nedåtsvepet, är samma som alltid funnits där, på Android-telefoner. Men det finns en hel del nytt också, så det kan löna sig att utforska.

Svep på bottenstrecket åt sidorna för att växla app

Längst ned på skärmen finns ett litet horisontellt streck, som döljer mycket magi.

För att snabbt växla mellan program/appar, som man nyligen använt, så sveper man med fingret över det strecket åt sidorna.

Svep uppåt på bottenstrecket, två gånger, för att komma till Start-skärmen

Start-skärmen är vad Google valt att kalla Androids bakgrundsmeny.

När en app är öppen, så kan man svepa en gång, för att komma till vad Google kallar Översiktsmenyn, sveper man likadant en gång till, så kommer man till Start-skärmen.

Android är uppbyggt mycket runt något som Google kallar Intents (Wikipedia). Google har valt att låta denna del av systemet mestadels verka i det fördolda för användarna. Men intents är verkligen bra att veta om, och ett fantastiskt verktyg, även för oss som aldrig kommer att programmera en app.
Google själva har, vad jag kunnat hitta, inte någon officiell svensk översättning av Intent, så jag kallar den för en Händelse. Händelse, och ibland Signal, är vad motsvarigheten till Intents kallas på svenska i andra grafiska användarsystem (t.ex. KDE, Gnome och Mac OS X), där de fanns långt innan Android existerade, och i vissa görs mer lättillgängliga för slutanvändaren.

På denna meny (Startskärmen), kan man själv lägga till, och ta bort, genvägar till olika appar och andra händelser. Ett exempel på ett bokmärke som startar en händelse (intent), är ett bokmärke, på Startskärm:en, som öppnar en hemsida (när du petar på bokmärken, så talar du om att du har för avsikt (engelska: intent), att se hemsidan, detta gör att systemet, skickar en signal till appar som registrerat sig som intresserade av att veta om händelsen att öppna en hemsida för visning, en av dem är webbläsaren, som visar dig hemsidan).

Andra händelser (och komponenter) att lägga på Startskärmen, kan man hitta genom att trycka länge med fingret (långpeta?) på ikonen för en app i App-översikten eller Startskärm:en. Det kommer då upp en meny, där några av valen är markerade med "handtag" (två lodräta streck), dessa kan man sedan dra till det ställe på Startskärm:en, där man vill ha en genväg. Är det bara appen, som man vill skapa en genväg för, så håller man fingret på appens ikon, och drar iväg den dit man vill ha genvägen.

Trots att bokmärken till händelser (intents), är en inbyggd funktion för Startskärm:en, så behöver man för många redan existerande (registrerade i systemet) händelser installera speciella appar, bara för ändamålet att kunna skapa en genväg. Varför denna möjlighet inte är inbyggt i användargränssnittet från början, är en gåta, för det är väldigt, väldigt användbart att kunna skapa sådana genvägar, för alla händelser, som man önskar. 
Två appar som man kan använda för att skapa genvägar till händelser:
  • Website shortcut. Trots namnet, så kan denna app skapa genvägar till alla händelser i systemet. Alla händelser har en läs- och skrivbar URI, som man kan ange som "webbadress". Nackdelen är att man måste veta händelsens URI, men för att ta reda på denna, så kan man många gånger använda Dela-knappen i en app, och välja kopiera.
  • Shortcut Maker. Innehåller en större lista, att välja i, över några möjliga händelser att skapa genvägar för, samt möjligheten att använda en bild, som man väljer själv, för genvägen.
Man kan också lägga upp Widgetar, på startskärmen. T.ex. för att där visa en klocka, kalender eller inkomna meddelanden. Widget är en förkortning av Window Gadget, dvs. fönsterpryl på svenska. På 90-talet, bland programmerare, så brukade de kallas gränssnittskomponenter eller ui-komponenter.

Ett sätt att hitta alla Widgetar, är att långpeta på en tom yta på Startskärm:en. Det kommer då upp en meny, där man väljer Widgetar, och får fram en lista på Startskärm:s-Widgetar installerade på mobilen. Om du istället vill se widgetar för en specifik app, så långpetar du på ikonen för denna, då kommer det upp en meny, där alternativet Widgetar finns, om appen har widgetar.

Sveper man åt höger över startskärmen, så kommer man till slut till Google Assistent:en, som Startskärmen har (förinställt) som skärm längst till vänster. En av anledningarna till att jag köpte Pixel 7, var att det nya AI-chipet skulle göra bl.a. Google Assistent:en mycket bättre. Men nej, Google Assistent:en är fortfarande samma trassliga, onödigt tillkrångligade, app, som egentligen inte har något existensberättigande annat än som ett handikapphjälpmedel, eller när man verkligen, verkligen behöver kunna styra mobilen med rösten, därför att händerna är upptagna (men, fy sjutton, vad dålig den är för de ändamålet, bättre att sätta på röststyrning i inställningar, som tyvärr bara förstår engelska). Som tur är, så går Google Assistent:en att ta bort från Startskärmen. Du hittar inställningen, för Startskärm:en genom trycka länge på en tom yta på Startskärm:en, välja Startinställningar, och stänga av alternativet Svep för att öppna Google appen.

Androids Startskärm är nästan identisk med det som kallas Skrivbord (desktop) i Microsoft Windows, från och med Windows 95, som i sin tur tog idén från Mac OS och OS/2, där den kallas samma sak. Eller det som kallas Arbetsbänk (workbench) i Amiga OS, som Mac OS och OS/2 tog de flesta idéerna om hur skrivbordet skulle fungera ifrån (de fick metaforen skrivbord, från forskningsinstitutet Xerox Parc, men fastnade till att börja med i tanken att det digitala skrivbordet, skulle bete sig exakt som ett riktigt skrivbord, Amiga Workbench bröt med den normen). Eller Arbetsytor (plural! workspaces) i många X Windows-baserade UI, där idén om att man kunde ha mer än en av dem kom från. Själva idén om en bakgrundsmeny/basmeny, går så klart tillbaka till textbaserade användargränssnitt från, åtminstone så tidigt, som 1980 (antagligen mycket tidigare, men det var då jag först stötte på dem). Och i textbaserade gränsnitt, så täckte ofta menyer nästan alltid hela skärmen, med små skärmar (t.ex. med 22×23 tecken/bokstäver), så fanns inte så mycket alternativ.

Ordet Startskärm, tog mig en stund att sluta bli förvirrad av, eftersom ordet "startskärm", sedan åtminstone 1970-talet, och åtminstone in på 2010-talet, alltid har använts för den första skärmen, som visas i ett datorsystem, eller ett program, och inte för en bakgrundsmeny. Antar att den nya användningen av ordet, är inspirerad av Start-menyn i Microsoft Windows 95. Med lanseringen av Windows 95, så registrerade Microsoft "Start" som ett varumärke, och brukade stämma alla som vågade kalla en liknande funktion, för start-någonting. Jag antar att de inte gör det längre, eller att Google gjort en deal med dem.

Svep uppåt från bottenstrecket för att komma till Översiktskärmen

Översiktskärmen är den bästa nyheten med min Pixel 7.


Det är mycket, som är klumpigt och ogenomtänkt, eller onödigt flashigt och klumpigt, som jag retar mig på i min nya telefons användargränssnitt. Mycket verkar konstruerat av personer, som aldrig själva använder telefonen, till det de utformar den till att göra, eller att medvetet handikappat funktioner, för att tvinga oss användare att använda den otroligt klumpiga Google Assistenten. Men hit hör inte Översiktsskärmen, den är, än så länge, den enda del, av användargränssnittet, som jag använt, som är riktigt, riktigt väl uttänkt och utformad. Översiktsskärmen är nästan genialisk och gör svåra saker väldigt enkelt.

Översiktskärmen är mer mycket än en visuell programväxlare, även om den också är en bra visuell programväxlare

Lite historia om visuella programväxlare: De blev 1999, välkända med lanseringen av Mac OS X, där Apple gjorde en stor grej av att de fanns. Men de hade då funnits i linuxvärlden sedan årtionden tidigare.

Svep uppåt på Start-skärmen, för en magisk sökruta, och App-översikt

Trots att denna funktion bara kallas App-översikt, så finns här också en sökruta, som innehåller samma magi som Google Assistenten och Google Sök. Men utan att ha ett lika överbelastat, och långsamt (om internet är långsamt), gränsnitt, som Google Assistent- och Google Sök-apparna. Till skillnad från i Google Sök och Google Assistent:en, så blir du inte trakasserad med frågan om du skall sätta på mikrofonen, när den är avstängd, du kan inte styra App-översikten med röstkommandon, bara med textinmatning (om du inte sätter på röststyrning för alla appar i inställningar).

App-översikten listar också alla installerade appar. Trots namnet (App-översikt), så är listan väldigt svåröverskådlig (det fungerade mycket bättre på min gamla Samsung-telefon). Som tur är kan också sökrutan, som är någorlunda intelligent, hjälpa till att hitta appar, men bara om man vet ungefär vad man söker efter.

App-översikt:en suger för att upptäcka appar, som finns på telefonen, och saker som man kan göra med telefonen. Och utan internet, så  finns det heller inget alternativt sätt att utforska de delar av telefonen, som man inte redan vet att de finns.

Den här delen av användargränssnittet, är riktigt klumpig att komma åt (två steg för att öppna), och onödigt klumpig att använda (inget sätt att ordna appar, i undergrupper, bara en lång lista), och var mycket bättre utformat på min gamla Samsung-telefon. Jag misstänker att Översikts-skärmen gjorts klumpig med flit, för att inte konkurrera med Google Assistenten, som trots det är fortfarande är mycket klumpigare, att använda, än Översikts-skärmen.

Men Översikts-skärmen är fortfarande mycket bättre än skräpet som är Google Assistent. Som har samma funktion, i ett mycket klumpigare användargränssnitt, som dessutom spionerar orimligt mycket på vad du gör.

Ett annat sätt att visuellt utforska vilka appar som finns på telefonen, är att använda Play Butik:en. Om du långpetar på ikonen för Play Butiken, på Startskärmen eller App-översikten, så kommer det upp en meny med alternativet Mina appar. Detta meny alternativ kan också dras till Startskärmen, för att skapa en genväg där. Om du installerat appar på något annat sätt än Google Play Store, t.ex. genom det alternativa programbiblioteket  F-droid, så syns, naturligtvis, inte de apparna i Play Butik:en

App-översikt har Apple kallat sin visuella programväxlare, sedan Mac OS X (vars motsvarande funktion finns i det som kallas Översikts-skärmen på Android). Det som kallas App-översikt på min nya telefon, är inte alls samma sak som vad Apple kallar App-översikt.

I en app, svep från någon av yttersidorna, för att gå bakåt

Jag är mer van vid att man sveper inåt från vänsterkanten, för att gå framåt. Med nya telefonen, så spelar det ingen roll om man sveper från vänster- eller högerkant, båda svepen resulterar i att man går bakåt.

Jag får erkänna, trots att jag var skeptisk först, att denna förändring har gjort användargränssnittet mycket mer lättanvänt. Mycket tidigare fumlande med att byta grepp på telefonen för att kunna gå bakåt har försvunnit. De flesta appar har något annat sätt att gå framåt på, vilket man gör mer sällan (men eftersom olika appar gör det olika, så kan det vara krångligt att hitta, så det borde standardiseras hur man går framåt också).

Tyvärr, så kvarstår det semantiska problemet, att olika appar tolkar vad det innebär att "gå bakåt" mycket olika.

Tyvärr är det också fortfarande lätt att fumla till med telefonen, och gå bakåt, när man istället ville bläddra åt sidan i appen, eller helt enkelt fumlade med greppet om telefonen. Som tur är, för mig, har Pixel 7 en pekskärm som inte når ända ut i kanterna (vilket är anledningen till att jag valde den över Pixel 7 Pro), och med fodralet på, så har jag också en taktil återkoppling, för när jag kommer nära nog vid kanten för att svepa mig bakåt.

Markera text, med fingret, nära kanterna är också ett problem. För redigerbar text, så har de flesta skärmtangentbord, en funktion för att gå runt i texten med pilar, och att välja text med dessa. Men något motsvarande sätt att välja text i text som inte går att redigera, finns tyvärr inte.

Tryck på denna ikon på tangentbordet för pilnavigering och -markering



Navigera med pilar. Tryck välj, och välj med pilar.



Och tyvärr kvarstår problemet, i äldre appar, att svepet från vänster ytterkant, lätt förväxlas med att man vill komma åt sidomenyn. Men de flesta appar verkar ha gått över till att man istället skall trycka på en en ikon med en bunt med streck, för att komma åt samma meny. Vilket är klumpigare än en meny som man kommer åt genom ett sidsvep (och ikonen tar upp lite plats på skärmen), men summa-summarum, så är de nya förändringarna nog endå en rimlig kompromiss, som ger ett vettigare användargränssnitt.

Snabbtryck, knacka två gånger på baksidan

Vid Snabbtryck, så kan man ställa in Pixel 7 att öppna valfri app, eller utföra händelser (intents) som att tända ficklampan.

Jag var tvungen att stänga av denna funktion, eftersom den satte igång av vibratorn inbyggd i telefonen, och allt möjligt annat, men oftast inte reagerade på när jag verkligen knackade på telefonen.

Mina tidigare telefoner, från Samsung, CAT och Huwei, har alla haft en programmerbar knapp, som jag valt att kunna tända ficklampan med vid en lång tryckning. Snabbtryck var den närmast liknande funktionen på Pixel 7, så det var synd att den inte fungerar i praktiken, jag saknar verkligen att inte kunna tända ficklampan på ett enkelt sätt.

Flera sätt att ta skärmbilder, ett sätt att ta en skärmvideo

Översiktskärmen

Om du visar Översiktsskärmen, genom att svepa uppåt halva skärmen från bottenstrecket. Så finns alternativet Ta skärmbild där (om inte appen förbjudit skärmbilder, t.ex. vissa bank-appar gör detta).

Du kan välja vilken del av appen du vill ta en skärmbild av, vilket är smidigare än att efteråt beskära skärmbilden.

Konstigt nog, så kan du inte få en bläddrande skärmbild från Översikt-skärmen. Men annars tycker jag detta är det smidigaste sättet att ta en skärmbild.

Tryck knapparna för stäng av och volym ned, för bläddrande skärmbild

Välj alternativet Fånga mer.

Det finns en begränsning för hur långa bläddringar du kan ta bild på. Men det går att få med "långa" skärmar, genom att dela upp dem i flera skärmbilder. Det är dock väldigt fumligt, och förhandsvisningen är ofta för litet, för att man skall kunna se var skärmbilden slutade.

Det är också ganska fumligt att trycka på dessa knappar samtidigt, men det är tyvärr det enda sättet att få en bläddrande/scrollande skärmbild på Pixel 7.

Ta skärmbild/-video från Snabbinställningar

Det äldsta sättet, i Android, att ta en skärmbild finns kvar. Dra ner Snabbinställningar, eventuellt med två svep, om inte rätt knapp visas kan du behöva svepa åt vänster, tills du hittar den, eller lägga till den i inställningarna för Snabbinställningar.

Om du vill spela in en video, eller streama, skärmen på mobilen, medan du använder den, så är Snabbinställningar det enklaste sättet att komma åt detta.

Snabbt öppna och stänga flikar i webbläsaren Chrome

Det här är inte nytt för Pixel 7, utan verkar ha funnits ett bra tag innan. Men jag har helt missat det tidigare, och snubblade på det först nu, när jag letade efter nya funktioner på min nya mobil.

Du kan snabbt öppna och stänga flikar, genom att långtrycka på symbolen som visar översikten för flikar.



Långpeta för att komma åt menyn för flikar i Chrome

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar