2023-03-13

Få koll på storägarna och maktsfärerna

Jag upptäckte att en blogg, vars information jag använde flitigt för ganska många år sedan, fortfarande uppdaterar:
https://15familjer.zaramis.se

Det är en blogg som håller koll på de maktsfärer: familjer, individer och informella bolagsgrupper, som har mest inflytande över svenskt näringsliv.

Bloggen gör ett bra jobb med att samla ihop information, från en bred grupp källor, alltifrån nätet med https://www.flashback.org/, till papperskällor som gamla böcker, gamla kampskrifter, domstolsdokument och offentliga handlingar.

Bäst av allt, gubben (jag utgår från att han är pensionär, eftersom han hinner skriva så mycket) som som skriver bloggen, är noga med att verifiera sanningshalten i det han skriver. Ett problem, med ideologiskt präglade källor, t.ex. Flashback, eller gamla politiska kampskrifter, är att de ofta innehåller mycket riktig och unik information (ibland självupplevd), men också mycket som är rena lögner, överdrifter, eller information som är väldigt svår att kontrollera sanningshalten i, eller där bitar av sammanhanget saknas.

Om man jämför med t.ex. Aftonbladet, som under några år verkade hämta all information till sina artiklar från Flashback, och numera använder sig mycket av alla möjliga tveksamma källor på nätet, så gör den här bloggen ett mycket bättre jobb.

Bloggens författare har helt klart en mycket vänsterpolitisk agenda, som han inte försöker dölja, men det gör inte informationen han samlar ihop felaktig. 

När jag skall avgöra om jag skall investera i en aktie i ett bolag, som styrs av någon maktsfär, så vill jag hellre ha den här typen av kritisk granskning som grund, än de ofta väldigt insmickrande porträtt, av maktens människor, som målas i finanstidningar.

Här är också en länk till Finansinspektionens insynsregister, som håller koll på all insiderhandel:
Det är en lång och detaljerad lista, som är lätt att feltolka, men i vissa lägen är den ovärderlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar