2023-03-04

Honung på Wikipedia



🤓 Jag har inte läst engelskspråkiga Wikipedia-artikeln om honung, på säkert ett årtionde. Den är riktigt, riktigt bra och innehållsrik numera.

När man som jag (numera), spenderar alldeles för mycket tid på internet, så hör och läser man många olika påståenden om honung, både medicinska och kulinariska, de flesta ganska överdrivna.

Honung består till 96-97% av vatten och olika sockerarter. Hur mycket vatten beror på hur honungen processats av människor, och på vilka sockerarter som dominerar i honungen, eftersom olika sockerarter kan binda olika mycket vatten till sig. De huvudsakliga sockerarterna är druvsocker (dextros) och fruktsocker.

En annan livsmedelsprodukt som består till största delen av vatten och sockerarter är olika sirap. De flesta flytande honungars sockerinnehåll, är näst intill identisk med den i isoglukos (High-fructose corn syrup, HFCS). Att USA:s invånare är ovanligt feta och sjukliga, skylls ofta på användningen av HFCS, istället för vanligt socker, i amerikanska livsmedel, läskedrycker och godis. Detta för att HFCS, från USA, är billigare än socker, då dess produktion är kraftigt statligt subventionerad (delvis genom statliga bidrag som gynnar majsodling). Import av socker till USA, är utsatt för högre skyddstullar, än de flesta andra varor, och dessa har historiskt varit ännu högre, vilket ytterligare bidrog till att HFCS kom att dominera som ingrediens i varor tillverkade i USA.

Något som jag inte visste innan, är att att anledningen till att svensk honung ofta är fast (den kristalliserar snabbt efter att den tagits från bina), istället för flytande, beror det på ett högt innehåll av druvsocker, i förhållande till fruktsocker (som dominerar i honungar från många andra länder). Det höga druvsocker-innehållet, kommer av att svenska bin ofta samlar in honung från blommor i kålsläktet. Jag trodde istället att anledningen att svensk honung oftast är fast, medan utländsk är flytande, berodde på att svensk honung utsätts för mer skonsam värmebehandling, än i de flesta andra länder. Om man värmer fast honung, så blir den flytande, och förblir flytande även efter att den svalnat. Eftersom svenskar av tradition, föredrar fast honung, så värmebehandlas svensk honung mer skonsamt, än i de flesta andra länder, vilket också gör att fler probiotiska mikroorganismer överlever värmebehandlingen.

De övriga 3-4%, av honungens innehåll, domineras av  väteperoxid (vätesuperoxid) och glukonsyra (E474). Ofta innehåller honungen ytterligare syror, bland dessa  aminosyror. Syrainnehåller påverkar honungens kulinariska egenskaper, både smak och att honungen lättare genomgår maillard-reaktion än en annars identisk sockerlösning, utan syror som sänker pH.

Övrigt innehåll i honungen, beror väldigt mycket på källan till honungen. Vilket man bör ta i beaktande, när man läser något om honung på nätet: deras honung kan vara helt annorlunda i något hänseende, jämfört med den man själv har tillgång till.

😠 En sak jag reagerade negativt på, i wikipedia-artikeln, var att när den citerade medicinska studier, om honung, så överdrev den kraftigt (och plockade ur sitt sammanhang) de hälsofrämjande effekterna (t.ex. av honung som grötomslag på sår), jämfört med vad som verkligen står i rapporterna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar